lagkommentar till penningtvättsbrottslagen
Lagkommentaren är skriven av Marie Wallin, jurist och f.d. kammaråklagare. Kommentaren vänder sig till jurister och andra som i sin yrkesutövning arbetar med penningtvättsfrågor och risker kopplade till transaktioner.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Kommentar till penningtvättsbrottslagen
Penningtvätt innebär kortfattat att illegala brottsvinster, och utbyten av sådana, integreras i det legala samhället. I Sverige motverkas penningtvätt genom två olika lagar, där penningtvättsbrottslagen (2014:307) är den ena.
Penningtvättsbrottslagen kom till 2014 med det uttalade syftet att både bekämpa penningtvätt och återta brottsvinster från de kriminella.
I denna lagkommentar kommenteras penningtvättsbrottslagen paragraf för paragraf. Kommentaren innehåller en redogörelse för lagstiftarens intentioner med lagen. Den innehåller även hänvisningar till hur lagen hittills har tillämpats av de allmänna domstolarna.
Kommentaren vänder sig till jurister och andra som i sin yrkesutövning på ett eller annat sätt arbetar med penningtvättsfrågor och risker kopplade till transaktioner. Som exempel kan nämnas anställda vid domstolar samt statliga och kommunala myndigheter såväl som förundersökningsledare och utredare inom Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. På den privata marknaden kan nämnas advokater och jurister samt tjänstemän vid banker, försäkringsbolag, mäklarbyråer, redovisningsbyråer och revisionsbolag. Även för andra som behöver orientera sig om vad den straffrättsliga dimensionen av penningtvätt innebär utgör kommentaren en nyttig vägledning.
Författare
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom straffrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Vår expert och polismästaren Hans-Olof Sandén gör här en genomgång av fallet Catrine da Costa.
17 jan 2025
Högsta domstolen prövar om tre, relativt lindriga, misshandelsgärningar begångna inom loppet av ett drygt år ska rubriceras som grov kvinnofridskränkning.
18 nov 2024
Vår expert Frida Velander kommenterar avgörandet ”Närståendelånet”.
21 aug 2024