lagkommentar till förvaltningsprocesslagen
Lagkommentaren är författad av Henrik Hedberg som beskriver det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Kommentar till förvaltningsprocesslagen
Förvaltningsprocesslagen (1971:291) innehåller de centrala bestämmelserna för processen i de allmänna förvaltningsdomstolarna (förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen). I förhållande till rättegångsbalken är förvaltningsprocesslagen förhållandevis kortfattad, bland annat för att ge förvaltningsdomstolarna den processuella flexibilitet som behövs för att kunna hantera den mycket stora mängd olika måltyper som förekommer i dessa domstolar. I förvaltningsprocessen uppkommer fortlöpande många processuella frågeställningar, av skiftande karaktär, som måste kunna hanteras såväl av domstolarna som av parterna.
I kommentaren behandlas lagens bestämmelser paragrafvis. Kommentaren har fokus på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna, främst med utgångspunkt i förarbetsuttalanden och rättspraxis. Om rättsläget i en viss fråga är oklart påpekas också detta, ofta i kombination med en redogörelse för författarens egen uppfattning.
Kommentaren vänder sig i första hand till jurister och andra som i sin yrkesutövning har att hantera förvaltningsprocessuella frågeställningar. Som exempel kan nämnas domstolsjurister, jurister vid statliga och kommunala myndigheter samt advokater.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Digg och IMY har nu lanserat vägledande riktlinjer för att främja användningen av generativ AI inom offentlig förvaltning.
27 jan 2025
Kammarrätten konstaterar att beslutet inte har kommit till på ett lagligt sätt.
24 jan 2025
Förslaget syftar till att stärka skyddet mot hot och våld för förtroendevalda. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2025.
24 jan 2025