Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

lagkommentar till etikprövningslagen

Lagkommentaren till etikprövningslagen är skriven av Lena Wahlberg och fokuserar på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna i lagen.

Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.

Visa alla tjänster

Beslutsstöd

Se vår integritetspolicy

Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till etikprövningslagen

Lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor (etikprövningslagen) innehåller bestämmelser om etikprövning av forskning som avser människor och mänskligt biologiskt material. Lagen är bland annat tillämplig på forskning som innefattar behandling av känsliga personuppgifter, innefattar ett fysiskt ingrepp på en människa, eller syftar till att påverka en människa fysiskt eller psykiskt. Den gäller oavsett inom vilket ämnesområde forskningen bedrivs och oavsett om forskningen sker inom ramen för en offentlig eller privat forskningshuvudmans verksamhet.

Etikprövningslagens syfte är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet i forskning. Enligt lagen får sådan forskning som faller inom lagens tillämpningsområde bara bedrivas om forskningen har godkänts vid en etikprövning. Lagen anger under vilka förutsättningar forskning får godkännas och innehåller bestämmelser om information och samtycke. I lagen finns även bestämmelser om straff för den som till exempel bedriver tillståndspliktig forskning utan tillstånd.

Lagkommentaren går igenom samtliga etikprövningslagens bestämmelser. Kommentaren relaterar lagtextens ordalydelse till relevanta förarbetsuttalanden och diskussioner i den rättsvetenskapliga litteraturen, men också till uttalanden från Etikprövningsmyndigheten och avgöranden från Överklagandenämnden för etikprövning för att belysa hur lagens bestämmelser tolkats i konkreta fall. Kommentaren uppdateras regelbundet med eventuella lagändringar och nytillkommen praxis.

Lagkommentaren vänder sig till såväl jurister som forskare och tjänstemän inom högskolan, vården och andra verksamheter som bedriver forskning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Regeringen och SKR har slutit en överenskommelse för att stärka och utveckla hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap avseende medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning.

28 nov 2024

Till följd av nya JO-anmälningar om lång handläggningstid hos IVO tar nu chefsJO ett samlat grepp om en anmälare till IVO av klagomålsärenden enligt patientsäkerhetslagen kan anses vara part och därmed om bestämmelserna i förvaltningslagen om så kallad dröjsmålstalan kan vara tillämpliga på dessa ärenden. Läs vår analys!

17 sep 2024

Riksdagen har bland annat klubbat igenom socialutskottets förslag till en ny lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.

3 maj 2024