lagkommentar till bostadsrättslagen
Lagkommentaren är skriven av Vanja Lycke och beskriver det aktuella rättsläget samt behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Kommentar till bostadsrättslagen
Bostadsrättslagen (1991:614) reglerar förutsättningarna för att starta och driva en bostadsrättsförening samt de rättigheter och skyldigheter som föreningen och bostadsrättshavarna har till varandra. De första föreningarna som skapades när personer gick ihop och förvärvade eller byggde flerfamiljshus benämndes ”bostadsförening upa” där upa står för utan personligt ansvar. När föreningarna ökade i antal ville lagstiftaren reglera vad som skulle gälla mellan parterna och bostadsrättslagen infördes redan år 1930. Den har därefter förändrats flera gånger och den lag som nu gäller trädde i kraft den 1 juli 1991.
År 2021 bodde cirka 20 procent av Sveriges hushåll i bostadsrätter och det finns över en miljon bostadsrätter i landet. År 2019 överläts bostadsrätter till ett värde om 247 miljarder kronor. Bostadsrättsföreningar blir fler och fler samtidigt som föreningarnas förvaltning och ekonomi påverkar många människor. Kommentaren är ett verktyg för att förstå regelverket och ger ledning för dess tillämpning för yrkesverksamma som kommer i kontakt med bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningar.
I denna lagkommentar kommenteras lagen paragraf för paragraf. Kommentaren redogör för lagstiftarens intentioner med bestämmelserna och relevant praxis från domstolar, framför allt från hovrätterna och Högsta domstolen. Kommentaren uppdateras regelbundet med lagändringar och nya avgöranden.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
MÖD bedömer att en solcellsanläggning inte utgör en byggnad eftersom den inte kan anses vara avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den.
5 nov 2024
Vår expert juristen Sven Boberg redogör för ett uppmärksammat mål i Hovrätten för Västra Sverige gällande tjänstefel.
31 okt 2024
Eftersom hyresgästen fortsatt med det olämpliga beteendet även efter att hyresvärden uppmanat denna att sluta är hyresrätten förverkad.
30 sep 2024