lagkommentar till kreditupplysningslagen
Lagkommentaren är skriven av Fredrik Benndorf och Nils-Bertil Morgell. Kommentaren skildrar det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Kommentar till kreditupplysningslagen
En bank eller ett finansbolag som överväger att bevilja ett lån vill, innan lånet beviljas, kontrollera att den blivande låntagaren är kreditvärdig, det vill säga har möjlighet och villighet att betala tillbaka lånet. Samma kontroll vill ett företag göra innan det säljer varor på kredit.
Denna kontroll gör inte bolaget eller banken själv utan den inhämtar en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag.
En kreditupplysning kan innehålla uppgifter om olika så kallade betalningsanmärkningar, till exempel utslag i mål om betalningsföreläggande, tredskodomar, misslyckade utmätningsförsök och konkurser. Dessa uppgifter är ofta känsliga för den person upplysningen gäller, inte minst om betalningsanmärkningen gäller gamla ”ungdomssynder”.
I kreditupplysningslagen balanseras den blivande kreditgivarens intresse av att kunna göra en riktig kreditbedömning mot skyddet för den omfrågade personens integritet.
Lagen innehåller därför bland annat regler om
- vilka företag som får bedriva kreditupplysning
- vem som har rätt att inhämta en kreditupplysning
- vilka betalningsanmärkningar en kreditupplysning får innehålla
- hur gamla betalningsanmärkningar en kreditupplysning får.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom bankrätt och finansmarknadsrätt:
Upptäck mer
Tjänster
Nyheter
Nu finns nya lagkommentarer till marknadsmissbrukslagen och EU:s marknadsmissbruksförordning publicerade i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med författaren Johan Lycke!
16 mar 2023
EU-domstolen bekräftar sin kritiserade rättspraxis från konkurrensrättens område för företag, men förtydligar för första gången hur det gäller i förhållande till enskilda. Magnus Schmauch analyserar målet.
22 apr 2021
HD har i tre mål tagit ställning till sanktionsavgift för så kallade enpeterare. Här analyserar Daniel Stattin målen.
10 mar 2021