lagkommentar till rättegångsbalken
Lagkommentaren är skriven av bland andra Christoffer Démery och Erik Sterner. Kommentaren har ett praktiskt fokus och riktar sig i första hand till domare samt jurister som processar i domstol såsom åklagare och advokater.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Kommentar till rättegångsbalken
Rättegångsbalken (1942:740) är den centrala processrättsliga lagen i Sverige. I den finns de grundläggande bestämmelserna för rättegångar i såväl brottmål som tvistemål i tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen.
Rättegångsbalken består av sju avdelningar som i sin tur är indelade i 59 kapitel.
- Domstolsväsendet (1–9 kap.)
- Rättegången i allmänhet (10–34 kap.)
- Bevisning (35–41 kap.)
- Rättegången i underrätt (42–48 kap.)
- Rättegången i hovrätt (49–53 kap.)
- Rättegången i Högsta domstolen (54–57 kap.)
- Särskilda rättsmedel (58–59 kap.)
I kommentaren behandlas bestämmelserna paragrafvis med fokus på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna. Våra författare klargör rättsläget med särskilt fokus på rättspraxis. Om rättsläget i en viss fråga är oklart påtalas också detta.
Vår kommentar till rättegångsbalken riktar sig i första hand till domare samt jurister som processar i domstol såsom åklagare och advokater. Kommentaren riktar sig också till poliser, forskare inom processrätt och juridikstuderande vid universiteten.
Under produktion
Denna lagkommentar är delvis publicerad och innehåller kommentarer till paragrafer i flera kapitel. De återstående kapitlen kommer att publiceras löpande.
Författare
-
Axel Taliercio
Rådman vid Stockholms tingsrätt
-
Christoffer Démery
Lagman i Linköpings tingsrätt
-
Erik Sterner
Ämnesråd vid Justitiedepartementet
-
Fredrik Benndorf
F.d. rådman
-
Lena Landström
Jur. dr. och universitetslektor vid Umeå...
-
Lotta Maunsbach
Docent i processrätt vid Lunds universitet
-
Mattias Hjertstedt
Universitetslektor vid Umeå universitet
-
Carl Rosenmüller
Rådman vid Stockholms tingsrätt
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom processrätt:
Upptäck mer
Tjänster
Nyheter
Vår expert Ylli Dautaj går igenom beslutet Högsta domstolen 2023-10-24, mål nr Ö 3411-22, som handlar om tolkning av ansökan om återställande av försutten tid.
15 dec 2023
Målet kommenteras här av Gunnel Lindberg, särskild ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.
7 sep 2023
HD slår i ett nytt avgörande fast att en inspelning av en misstänkts uppgifter med en polis kroppskamera kan tillåtas som bevis.
19 maj 2021