Kurs
Ledningsrätt – rätt att uträtta och förvalta ledningsinfrastruktur
Om kursen
Den som äger och förvaltar olika typer av ledningar måste nyttja annans mark. Den rätten kan regleras på flera olika sätt, bland annat genom nyttjanderättsavtal och servitut, men den rättsfigur som är särskilt utformad för dessa fall är ledningsrätten.
Hur ledningsrätt bildas, ändras och upphävs är reglerat i lag. Vi går under kursen igenom hur en ledningsrättsförrättning hos lantmäterimyndigheten går till och hur du kan agera för att tillvarata dina intressen och förenkla förrättningen.
Ledningsrätten möter många andra avtal. Det gäller dels andra rättigheter såsom nyttjanderätter och servitut, dels andra avtal som ledningshavaren har. Att utforma en struktur där ledningsrätten inte bara formellt utan också praktiskt fungerar på ett bra sätt tillsammans med omgivningen och ledningsägarens andra behov kräver relativt breda kunskaper. Går det till exempel att samordna ledningsrätten med andra avtal? I vilka lägen är det bättre att lösa behovet med servitut eller nyttjanderätt istället för ledningsrätt? Och vilka kostnader i fråga om utförande och förvaltning följer av olika val?
Vår ledningsrätt kurs är relativt bred och ger en bild av hur du kan säkra ledningsinfrastruktur vid utbyggnad och förvaltning. Fokus ligger på ledningsrätten som verktyg, men även andra upplåtelseformer behandlas. Kursen innehåller en blandning av teori och praktiska tips och råd.
För vem passar kursen?
Denna utbildning i ledningsrätt riktar sig till ledningsägare, kommuntjänstemän på mark- eller exploateringsenheter, jurister, konsulter, advokater med flera som kommer i kontakt med ledningsrätter.
Programpunkter
- Hur bör jag agera inom ramen för en ledningsrättsförrättning?
- Vad kan jag reglera genom ledningsrätt och vad kräver avtal?
- I vilka fall bör jag lösa markåtkomsten med servitut eller nyttjanderätt istället?
- Vilken rätt ger ledningsrätten ledningshavaren respektive markägaren?
- Vid avsteg från ledningsrätt eller annan markupplåtelse, vad gäller då?
- Hur hanterar jag praktiska utförande- och förvaltningsåtgärder?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Fastighetsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Civilingenjören och juristen Tomas Vesterlin är specialiserad på förrättningsjuridik och har arbetat med dessa frågor i 17 år, bl.a. som fastighetsrättslig expert på Lantmäteriet. Han håller utbildning inom fastighetsrätt för JP Utbildning.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Eftersom hyresgästen fortsatt med det olämpliga beteendet även efter att hyresvärden uppmanat denna att sluta är hyresrätten förverkad.
30 sep 2024
MÖD bedömer att en sammanslagning av två lägenheter i ett flerbostadshus utgör en anmälningspliktig åtgärd som krävt startbesked.
2 sep 2024
I denna artikel analyserar före detta chefsrådmannen Anders Bengtsson domen ”Startbeskedet i Barkarby” och ger några reflektioner i anledning av denna.
30 aug 2024