Kurs
Plan- och bygglagen i praktiken – en grundkurs
Om kursen
Under denna utbildning i plan- och bygglagen (PBL) kommer du att få en orientering i plan- och bygglagstiftningen. Rättsområdet är komplicerat och har på senare tid dessutom varit föremål för många förändringar. Syftet med kursen är att ge dig som deltagare ökad trygghet i din egna handläggning och en helhetsbild över hur de olika delarna i PBL hänger ihop. Detta är viktigt för en djupare förståelse av PBL:s systematik och för att främja intern samverkan mellan olika kompetenser.
Vi går igenom centrala områden – planläggning, bygglovsprocessen och genomförande. Störst fokus kommer att ligga på de frågor som ofta upplevs som mest utmanande. Tillsyn tas inte upp inom ramen för denna PBL-kurs. Frågor rörande skadeersättning och inlösen berörs i begränsad utsträckning.
Under kursen går vi bland annat igenom frågeställningar som:
- Hur långt sträcker sig det kommunala planmonopolet?
- Vad menas med planenligt utgångsläge?
- Hur tolkar man gamla detaljplaner?
- Ska byggnadsnämnden ta hänsyn till egendomsskyddet?
- På vilket sätt påverkar strandskyddet beslut enligt PBL?
- När kan slutbesked inte ges?
Relevanta rättsfall tas upp för att illustrera den praktiska handläggningen. Deltagarna ges vidare möjlighet att ställa frågor under kursdagen.
För vem passar kursen?
Denna PBL-utbildning är en grundkurs som riktar sig till dig som är verksam jurist eller handläggare, främst inom kommun och länsstyrelser, men den passar även dig som är jurist och arbetar inom entreprenad- och bygg med flera. Kursen lämpar sig både för nybörjare och för dig som redan har erfarenhet av praktisk tillämpning, men som behöver förstärka och aktualisera dina teoretiska kunskaper.
Programpunkter
- Om lagstiftningens syfte
- Definitioner
- Grundläggande principer
- Översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser
- Detaljplaners giltighet och därmed sammanhängande frågor
- Planförfarandet – en översikt
- Plantolkning
- Bygglov, rivningslov och marklov – lovplikt, lovprövning och expediering
- Centrala regler om genomförandet, bl.a. om kontrollplaner, startbesked och slutbesked
- Om ärendehandläggningen
- Skriva korrekta och rättssäkra beslut – att tänka på
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Fastighetsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Kursledare
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Boverkets nya föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder träder i kraft den 1 januari 2025.
17 dec 2024
MÖD bedömer att en styckningslott som omfattar strand- och vattenområde, utöver beslutad tomtplatsbestämning, inte blir varaktigt lämpad för sitt ändamål som bostadsfastighet.
17 dec 2024
MÖD bedömer att en solcellsanläggning inte utgör en byggnad eftersom den inte kan anses vara avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den.
5 nov 2024