Kurs
Legal Tech och framtidens juridik – skapa värde med AI
Om kursen
Välkommen till denna halvdagskurs där vi går igenom hur digitaliseringen har påverkat juristbranschen. Vi pratar bland annat om vad digitalisering innebär och beskriver effekter av digitala tekniker på arbetssätt, affärsmodeller och organisering.
Vi behandlar branschens möjligheter till digital innovation och pratar om hur olika digitala teknologier kan användas inom juridiken. Vi tangerar vikten att skapa en förändringsbenägen kultur, då det är människor som ska implementera och använda tekniken. Här blir en diskussion om barriärer och svårigheter med en sådan förändring också aktuell.
Juridiska tjänster digitalt har med tiden blivit mer vanligt, och erbjuds till allt lägre pris. Hur påverkar den digitala utvecklingen arbetet och vad kommer tas över av automatiseringen? Det är gynnsamt att se över huruvida det gamla traditionella arbetssättet verkligen är hållbart i framtiden.
Vi tittar på de nya affärsmodeller och värdeerbjudanden som har utvecklats av såväl uppstickare inom legal tech som av etablerade byråer, pratar om framväxten av ekosystem för lärande och går igenom hur ni praktiskt skulle kunna initiera ett eget strategiskt digitaliseringsarbete. Under dagen varvas presentationer med praktiska övningar.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till yrkesverksamma jurister och advokater. Då kursen har ett affärsperspektiv är den främst relevant för aktörer i privat sektor, men alla som är intresserade av digitalt värdeskapande och strategiskt innovationsarbete har nytta av kursinnehållet.
Programpunkter
- Vad innebär digitalisering i denna bransch?
- Hur kan jurist/advokatbyråer använda digitala möjligheter för att vara innovativa och skapa nytt värde?
- Hur bör de anpassa sina affärsmodeller för att också fånga detta värde?
- Hur kan vi skapa bredare ekosystem för digitalt lärande?
- Hur kan vi se till att ta till vara och skapa värde från nya möjligheter inom AI (och generativ AI).
- Och, hur kan organisationer nyttja den förändringskraft och digitala kultur?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Charlotta Kronblad arbetar som doktorerat på ”Digital impact on the legal field” på Chalmers Tekniska högskola och som dessförinnan arbetade 10 år som jurist både i privat och offentlig verksamhet. Hon är en välkänd föreläsare i gränslandet mellan digitala teknologier, juridik och organisationsutveckling. Charlotta håller utbildning inom IT-rätt och dataskydd.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande redogjort för tolkningen av begreppet berättigat intresse enligt artikel 6.1 första stycket f i dataskyddsförordningen. Vår expert Ranja Bunni har analyserat avgörandet.
3 dec 2024
Vår dataskyddsjurist Beata Rosvall svarar på frågan.
2 dec 2024
Vår rådgivare och jurist Beata Rosvall berättar i detta JP play-avsnitt om vad som händer med NIS2 och CER-direktivet.
2 dec 2024