Kurs
AI och juridiken – en introduktion
Om kursen
I takt med att AI tillämpas i allt större utsträckning får även de juridiska frågorna kopplade till AI ökad uppmärksamhet. Frågorna är många – hur får ni behandla personuppgifter i samband med AI, vem äger det som skapas genom AI och vad behöver regleras i avtal kring AI?
AI-förordningen betraktas som det första heltäckande regelverket i världen för att reglera artificiell intelligens. Förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2024, och från den 2 februari 2025 börjar de första reglerna att tillämpas fullt ut.
Denna kurs ger dig en överblick av hur AI påverkar din organisation ur ett rättsligt perspektiv, vare sig du utvecklar AI-lösningar eller redan använder AI-tjänster. Vi tittar på den juridiska ramen för AI-användning och ger en översikt över ansvarsfrågor samt verktyg som hjälper dig att säkerställa att din verksamhet följer regelverket.
För dig som vill ta din juridiska kunskap om AI till nästa nivå och förstå hur den tillämpas i praktiken, rekommenderar vi varmt vår kurs AI och juridiken – i praktiken.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till dig som arbetar i en organisation som vill använda en AI-tjänst, redan använder en sådan eller som själv vill utveckla AI. Du kan exempelvis vara utvecklare, jurist, it-chef eller policyutvecklare. Detta är en grundkurs där det inte krävs några förkunskaper.
Programpunkter
- Introduktion och överblick
- Dataskydd
- Etik
- Immateriella rättigheter
- AI-förordningen och AI-direktivet
- Kort om avtal
- Avslutande tips
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Kursledare
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande redogjort för tolkningen av begreppet berättigat intresse enligt artikel 6.1 första stycket f i dataskyddsförordningen. Vår expert Ranja Bunni har analyserat avgörandet.
3 dec 2024
Vår dataskyddsjurist Beata Rosvall svarar på frågan.
2 dec 2024
Vår rådgivare och jurist Beata Rosvall berättar i detta JP play-avsnitt om vad som händer med NIS2 och CER-direktivet.
2 dec 2024