Kurs
AI och juridiken – i praktiken
Om kursen
I takt med att AI-lösningar och automatisering blir alltmer avancerade och får större betydelse i samhället blir det också centralt att juridiken hänger med och går i samklang med utvecklingen – och att vi lär oss att använda juridiken som en möjliggörare i stället för en bromskloss.
AI-förordningen betraktas som det första heltäckande regelverket i världen för att reglera artificiell intelligens. Förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2024, och från den 2 februari 2025 börjar de första reglerna att tillämpas fullt ut.
Denna kurs lägger fokus på att ge dig som deltagare konkreta verktyg och metoder för att tillämpa digital transformation i din verksamhet. Vi fokuserar på det rättsliga utifrån ett praktiskt perspektiv – vilka faktiska möjligheter och vilka risker finns det med att använda AI-verktyg i verksamheten? Vi diskuterar hur man får använda AI-verktyg och andra digitala teknologier för att förbättra verksamhetens processer och strategier.
För vem passar kursen?
Kursen fokuserar på att omsätta teori till praktik och förbereda deltagarna för att implementera digitala verktyg och strategier på ett lagligt sätt - inga förkunskaper krävs. För att få ut det mesta av utbildningen rekommenderar vi dock att du först deltar i vår introduktionskurs AI och Juridiken - en introduktion som ger dig en översikt i de juridiska aspekterna av AI och dig för att optimalt dra nytta av vår praktiska kurs och dess tillämpningar
Programpunkter
- Introduktion till ämnet: digitalisering, AI, algoritmiskt beslutsfattande, ChatGPT
- Juridiska möjligheter och risker
- Vilka lagar och regler gäller? En överblick
- AI-förordningen
- GDPR och personuppgiftshantering
- Immaterialrätt – vem äger det som AI skapar?
- Algoritmisk snedvridning
- Diskussion och erfarenhetsutbyte
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Kursledare
Sebastian är jurist i Delphis Tech-grupp och arbetar specialiserat med dataskyddsfrågor, AI, medtech, e-handelsjuridik och digitaliseringsjuridik i stort.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande redogjort för tolkningen av begreppet berättigat intresse enligt artikel 6.1 första stycket f i dataskyddsförordningen. Vår expert Ranja Bunni har analyserat avgörandet.
3 dec 2024
Vår dataskyddsjurist Beata Rosvall svarar på frågan.
2 dec 2024
Vår rådgivare och jurist Beata Rosvall berättar i detta JP play-avsnitt om vad som händer med NIS2 och CER-direktivet.
2 dec 2024