Kurs
EU:s nya AI-förordning
Om kursen
I den här halvdagskursen får du lära dig om de krav och skyldigheter som följer av EU:s nya AI-förordning och hur olika verksamheter inom privat och offentlig sektor kan komma att påverkas av regelverket.
AI-förordningen anses utgöra världens första heltäckande ramverk för reglering av AI. Förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2024, vilket markerade startpunkten för den klocka som tickar innan AI-förordningens bestämmelser ska börja tillämpas, där de första börjar gälla den 2 februari 2025.
Under denna kurs lägger vi fokus på vilka nya rättsregler den nya AI-förordningen egentligen innehåller och vad det innebär för både utveckling och användning av olika AI-system. Vi riktar även in oss på hur olika typer av verksamheter påverkas inom privat och offentlig sektor.
Kursen innehåller en fördjupad genomgång av AI-förordningen med avstamp i dess bakgrund och syfte, för att sedan gå igenom regleringar och vilken betydelse dessa får i praktiken. Kursen avslutas med en praktisk genomgång om hur du och din organisation bäst förbereder er inför att AI-förordningen börjar tillämpas.
För vem passar kursen?
Kursen vänder sig till dig som praktiserande jurist inom privat och offentlig sektor eller på advokatbyrå, men även dig som upphandlare, utvecklare, inköpare. Kursen är även aktuell för dig som arbetar med digital innovation och utveckling och stöter på frågor om AI i din vardag och vill fördjupa dina kunskaper om de rättsliga regelverken.
Programpunkter
- Introduktion till AI och juridiken
- AI-förordningens struktur, definitioner och tidslinje
- Vilka skyldigheter AI-förordningen innebär för leverantörer och tillhandahållare av AI-system och AI-modeller för allmänna ändamål
- Sanktioner och tillsyn
- AI-förordningens påverkan på olika typer av verksamhet
- Praktisk genomgång av förberedelser inför att AI-förordningen börjar tillämpas
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Anton Karlsson arbetar som senior biträdande jurist med fokus på digitalisering, innovation och dataskydd. Anton är specialiserad på IT-rätt med särskild kompetens inom IT-kontrakt, AI-juridik och dataskydd. Anton biträder klienter i privat och offentlig sektor, och håller regelbundet föredrag och utbildningar.
Kursledare
Karin Tilly arbetar som biträdande jurist med inriktning på digitalisering, innovation och dataskydd. Karin är specialiserad på juridisk rådgivning kring IT-rätt, AI-juridik, personuppgiftsbehandling och immaterialrätt, och har särskilt specialiserat sig i frågan om upphovsrätt för AI-verk.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Regeringen föreslår att ett nytt rättsmedel mot långsam hantering av klagomål hos IMY införs genom ändringar i dataskyddslagen och brottsdatalagen.
27 jan 2025
Vår dataskyddsjurist och rådgivare Moa Lundgren reder ut vad som gäller.
27 jan 2025
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande redogjort för tolkningen av begreppet berättigat intresse enligt artikel 6.1 första stycket f i dataskyddsförordningen. Vår expert Ranja Bunni har analyserat avgörandet.
3 dec 2024