Kurs
Introduktion till cybersäkerhet
Om kursen
Hoten från cyberattacker, desinformation och säkerhetsbrister är inte framtida scenarier – de är dagens verklighet. Cybersäkerhet är inte längre bara en fråga för experter – det är en nödvändighet för alla som vill skydda sina organisationer, samhällsinstitutioner och de demokratiska processer som utgör grunden för vårt samhälle.
Att förstå och bemöta dessa hot är avgörande för att skapa trygghet och motståndskraft i en värld där digitala angrepp kan få långtgående konsekvenser.
Den här kursen ger dig en tydlig introduktion till cybersäkerhet och verktyg för att möta både tekniska och strategiska utmaningar. Du får med dig ett språk som kan hjälpa att förstå hur hot, sårbarheter och risker identifieras och hanteras, med särskilt fokus på cyberfysiska system som utgör kärnan i kritisk infrastruktur. Att förstå och minimera sårbarheter i dessa system är en central del av att bygga robusta skydd mot cyberangrepp.
För vem passar kursen?
Denna kurs ger dig en introduktion och vänder sig till dig som arbetat inom offentlig sektor, näringsliv, eller andra organisationer som vill förstå grunderna i cybersäkerhet och dess påverkan på samhälle och demokrati.
Programpunkter
- Grunder i cybersäkerhet
Vad är cybersäkerhet och informationssäkerhet?
Grundläggande begrepp: hot, sårbarheter och risker
Informationssäkerhet och sårbarheten i cyberfysiska system - Cyberhot och praktiska åtgärder
Cyberkrigföring: Hur tar det sig i uttryck och hur kan det påverka samhällen? Exempel på hacking och penetrationstester: vad innebär det?
Grundläggande strategier för att möta nya säkerhetsbehov - Demokrati och cyberattacker
Hur cyberattacker påverkar samhällsinstitutioner.
Påverkanskampanjer, filterbubblor och polarisering.
Diskussion: Hur skyddar vi demokratiska processer mot cyberhot?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Charlotta Kronblad arbetar som doktorerat på ”Digital impact on the legal field” på Chalmers Tekniska högskola och som dessförinnan arbetade 10 år som jurist både i privat och offentlig verksamhet. Hon är en välkänd föreläsare i gränslandet mellan digitala teknologier, juridik och organisationsutveckling. Charlotta håller utbildning inom IT-rätt och dataskydd.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande redogjort för tolkningen av begreppet berättigat intresse enligt artikel 6.1 första stycket f i dataskyddsförordningen. Vår expert Ranja Bunni har analyserat avgörandet.
3 dec 2024
Vår dataskyddsjurist Beata Rosvall svarar på frågan.
2 dec 2024
Vår rådgivare och jurist Beata Rosvall berättar i detta JP play-avsnitt om vad som händer med NIS2 och CER-direktivet.
2 dec 2024