Kurs
Kamerabevakning, tillstånd och GDPR
Om kursen
Intresset för kamerabevakning ökar och lagstiftningen försöker följa med i utvecklingen. Det är ofta inom offentlig miljö som frågorna uppkommer, till exempel i skolor, bibliotek, socialkontor, byggen, trafikmiljöer.
Under denna halvdag reder vi ut vad kamerabevakningslagen, GDPR och annan offentlig rätt sätter för gränser för hur, var och varför vi använder kameror. Vem och var får vi filma och för vilka ändamål kan det göras? Vad behöver vi tänka på vid placering och tillståndsansökan och hur sparar vi materialet på ett säkert och tillåtet sätt?
För vem passar kursen?
Utbildningen riktar sig främst till dig som vill använda kameror i skolor, på arbetsplatser eller i offentliga miljöer samt till dig som har ansvar för regelefterlevnad i organisationer som använder kameror för bevakning och andra ändamål.
Programpunkter
- Den nya kamerabevakningslagens tillämpningsområde
- Informationsplikten vid kamerabevakning
- Tillståndsplikten
- Kamerabevakning och dataskyddslagstiftningen
- Kamerabevakning och offentlig rätt
- Drönare och andra mobila lösningar
- Ny teknik inom kamerabevakning – vad är viktigt att tänka på?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Conny Larsson är advokat vid Advokatfirman Singularity Law AB och juris magister i IT-rätt. Han har cirka 25 års yrkeserfarenhet av IT-rättsliga frågor, där han bland annat varit verksjurist vid Televerket Radio.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande redogjort för tolkningen av begreppet berättigat intresse enligt artikel 6.1 första stycket f i dataskyddsförordningen. Vår expert Ranja Bunni har analyserat avgörandet.
3 dec 2024
Vår dataskyddsjurist Beata Rosvall svarar på frågan.
2 dec 2024
Vår rådgivare och jurist Beata Rosvall berättar i detta JP play-avsnitt om vad som händer med NIS2 och CER-direktivet.
2 dec 2024