Kurs
Säkerhetsskyddslagen – så påverkar den din organisation
Om kursen
Säkerhetsskyddslagens tillämpningsområde har utökats i flera steg som svar på den tekniska utvecklingen och de förändrade hotbilderna i vår omvärld. Allt fler aktörer bedriver idag verksamhet som kan omfattas av lagen, vilket gör att vi måste identifiera vilka som numera faktiskt täcks av regelverket och vad som krävs för att möta dess krav. För att underlätta detta erbjuder vi vår utbildning om säkerhetsskyddslagen, där vi går igenom lagens krav och riktlinjer för att säkerställa att ni uppfyller alla relevanta säkerhetsskyddsåtgärder.
Förutom en genomgång av vilka som omfattas av lagen innehåller den här säkerhetsskyddsutbildningen även en genomgång av de säkerhetskrav som ställs tillsammans med en granskning av de åtgärder som krävs för att säkerställa att den anlitade personalen är lämplig. Kursen tar även upp de förutsättningar och krav som ställs vid upphandling inom verksamheter som omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen.
För vem passar kursen?
Vår utbildning om säkerhetsskydd vänder sig till dig som arbetar inom en organisation som bedriver verksamhet som på olika sätt kan vara av betydelse för Sveriges nationella säkerhet. Tidigare har det typiskt sett varit fråga om sådan verksamhet som angår Sveriges militära försvar eller förhållandet till främmande makt och som tidigare avsett ”rikets säkerhet”. Numera är inte endast sådan verksamhet intressant, utan även andra verksamheter kan vara av betydelse för vår nationella säkerhet.
Lämpliga förkunskaper är att du har någon form av utbildning, erfarenhet och/eller ansvar inom juridik, säkerhet, informationssäkerhet eller IT.
Programpunkter
- Inledning
- En introduktion till säkerhetsskyddslagen
- Säkerhetsskyddsanalysen och utredning av skyddsbehovet
- Säkerhetsskyddslagens krav på säkerhet och säkerhetsåtgärder
- Säkerhetsskyddsklassificering och säkerhetsklassning
- Säkerhetsprövning och kontroll av personal
- Upphandling inom säkerhetsskyddad verksamhet
- Avslutning (kursdagen sammanfattas och avslutas)
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Conny Larsson är advokat vid Advokatfirman Singularity Law AB och juris magister i IT-rätt. Han har cirka 25 års yrkeserfarenhet av IT-rättsliga frågor, där han bland annat varit verksjurist vid Televerket Radio.
Kursledare
Kursledare
Kursledare
Kursledare
Advokat Per-Ola Bergqvist biträder såväl upphandlande enheter/myndigheter som konsulter och leverantörer under hela upphandlingsprocessen. Han håller utbildning inom offentlig upphandling och skriver för JP Upphandlingsnet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande redogjort för tolkningen av begreppet berättigat intresse enligt artikel 6.1 första stycket f i dataskyddsförordningen. Vår expert Ranja Bunni har analyserat avgörandet.
3 dec 2024
Vår dataskyddsjurist Beata Rosvall svarar på frågan.
2 dec 2024
Vår rådgivare och jurist Beata Rosvall berättar i detta JP play-avsnitt om vad som händer med NIS2 och CER-direktivet.
2 dec 2024