Kurs
Buller – regelverket vid byggande och tillstånd
Om kursen
Förekomsten av buller i samhället till följd av trafik, industrier och förtätning av städer med mera ökar konstant. Juridiska frågeställningar om buller uppkommer i alla möjliga situationer, som i samband med ny bebyggelse i stadsnära områden, ombyggnationer i stadsnära områden, byggnationer i närheten av kommunikationsanläggningar eller vid ändringar och omprövningar av verksamheter.
Kursen ger dig en övergripande genomgång av och förståelse för regelverket om buller. Dessutom sker fördjupningar bland annat i den senaste tidens lagändringar och ny rättspraxis inom området. Vi går igenom reglerna om buller i miljöbalken, plan- och bygglagstiftningen, förordningen om trafikbuller och myndigheternas föreskrifter och vägledningar. Diskussioner om gällande lagstiftning och praxis varieras med seminarieövningar. Målet med kursen är att du som deltagare efter avslutad kurs ska känna till de senaste lagändringarna och rättspraxisen inom området, och känna dig trygg i att applicera dessa i din yrkesroll.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till dig som arbetar med bullerfrågor vid till exempel exploatering och utveckling inom fastighet och miljö, inom såväl privat som offentlig verksamhet. Kursen passar likväl dig som har arbetat i några år men som vill ha en uppfräschning av dina kunskaper, som dig som inte har tidigare förkunskaper på området alls.
Programpunkter
- Övergripande om var buller regleras (miljöbalken, plan- och bygglagen, trafikbullerförordningen, Naturvårdsverkets föreskrifter, vägledningar från Naturvårdsverket och Boverket etcetera)
- Kort om tillståndsprocessen i miljöbalken
- Kort om detaljplane- och bygglovsprocessen
- Vad säger miljöbalken om buller?
- Vad säger plan- och bygglagstiftningen om buller?
- Kopplingen mellan miljöbalken och PBL
- Trafikbullerförordningen
- Industri- och annat verksamhetsbuller
- Övrigt buller
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Miljönet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Föreläsare är advokat Tomas Fjordevik från Foyen Advokatfirma. Tomas är verksam i byråns mark- och miljörättsgrupp och har mer än 15 års erfarenhet av miljörätt. Han har tidigare jobbat som miljöjurist på Swedavia AB med fokus bland annat på bullerfrågor runt de statliga flygplatserna.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.
5 nov 2024
Två fastighetsägare har fått skadestånd av MÖD vid en trafikomläggning eftersom fastigheten sjönk avsevärt i värde på grund av störningarna från den nya vägdragningen.
31 okt 2024
I den här analysen diskuterar vår expert Stefan Rubenson intressekonflikter vid anläggande av solcellsparker.
30 sep 2024