Kurs
Kärnkraften och juridiken
Om kursen
Energi behövs mer än någonsin i dagens Sverige. Kärnkraften utgjorde 29 procent av den totala elproduktionen 2023 och utgör således den näst största energikällan vi har i Sverige efter den ledande vattenkraften.
Kärnkraften har funnits i Sverige sedan 1970-talet och anses i dag producera el med mycket låga klimatutsläpp. Samtidigt finns det avfallsfrågor, lokaliseringar och flera intressekonflikter som behöver hanteras till en sådan komplex verksamhet som kärnkraften faktiskt är.
Följaktligen skedde flera lagändringar vid årsskiftet 2023/2024 med syftet att ge kärnkraftselen en mer central roll i den framtida svenska energimixen. Även diskussionen om mindre kärnkraftverk, alltså små modulära reaktorer (SMR) förs av lagstiftaren.
Kursen är aktuell för befintliga och nya verksamhetsutövare då kärnkraftslagstiftningen har ändrats i flera intressanta hänseenden. Även för icke-verksamhetsutövare kan det vara av intresse att hänga med i vad som händer på energilagstiftningsområdet.
Kursen innehåller en grundlig genomgång av kärnkraften. Under kurstillfället får deltagaren exempel från rättspraxis så att en praktisk förståelse för kärnkraftverk kan visas. Deltagarna får också öva själva på frågeställningar och case-övningar baserade på kursinnehållet under kurstillfällets sista del.
Kursen riktas främst till verksamhetsutövare och bolagsjurister. Även konsulter, myndighetspersoner och organisationer kan ha flera intressen av kursinnehållet. Det krävs inte några förkunskaper av kursdeltagarna.
Programpunkter
- Vad är kärnkraft?
En redogörelse för grundläggande historia och teknisk bakgrund till kraftslaget. - Hur regleras kärnkraften?
Tillståndsplikten, prövningen enligt miljöbalken. Även bl.a. frågor om uranbrytning, slutförvar, kommunalt veto, intressekonflikter och skadestånd. - Övningar och diskussion
Case-övningar med utrymme för frågor.
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Miljönet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
John Woivalin arbetar som biträdande jurist på Alrutz’ Advokatbyrå och har tidigare erfarenhet som juridisk rådgivare inom miljörätt på JP Infonet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Hovrätten fastställer tingsrättens bedömning om att bara det ena syskonet är ansvarig för djurhållningen eftersom inget talar för att det andra syskonet var delaktig i verksamheten.
17 dec 2024
I båda målen var det inte tillräckligt utrett att behovet av elproduktion inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk eller att samhällsintresset av elproduktion genom solcellsanläggningen skulle väga tyngre än samhällsintresset för livsmedelsproduktion.
10 dec 2024
MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.
5 nov 2024