Kurs
Klimatomställning för affärsjurister
Om kursen
Senast 2045 ska Sverige uppnå netto-noll utsläpp av växthusgaser. För att nå detta mål, enligt branschorganisationen Svenskt Näringsliv, måste Sverige ”byggas om från grunden”. Genom nya regelverk och EU-förordningar, skiftande marknadspreferenser, och ständig innovation påverkar omställningen alla sektorer, industrier och företag.
En stor del av näringslivet har slutit upp bakom klimatmålen. Hur påverkar detta affärsjuridiken? Hur aktualiseras klimatomställningen i olika verksamhetsområden? Vilka klimatrelaterade risker och vilken lagstiftning behöver affärsjuristen ha koll på? Hur förändras synen på advokatens roll och ansvar?
Kursen är interaktiv där föreläsning kommer varvas med korta workshops och feedback sessions.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till dig som är advokat, biträdande jurist, bolagsjurist, eller annan rådgivare inom näringslivet. Den är användbar för dig som jobbar på advokatbyrå, företag eller annan organisation, och är intresserad av att lära dig mer om vad klimatomställningen innebär för din dagliga verksamhet. Kursen har en juridisk inriktning, men den passar även icke-jurister med ett intresse för juridikens roll i klimatomställningen.
Programpunkter
-
Hur påverkas företagen av klimatomställningen? Ta del av konkreta exempel från olika branscher.
Workshop: Vilken inverkan kan du se i din yrkesroll? -
Affärsjuristernas förändrade roll och ansvar som rådgivare när företagen ställer om. Genomgång av olika case och konsekvenser de får för rådgivningen. Guidelines från The Law Society England and Wales.
Workshop: Hur kan dessa guidelines användas i din vardag? -
En översyn av relevanta juridiska ramverk, inklusive utsläppsrapportering enligt olika EU-förordningar
-
Förankring av klimat och hållbarhet i hela värdekedjan genom ”gröna avtal” med leverantörer och kunder samt gröna klausuler och praktisk tillämpning.
Workshop: Möjligheter utifrån det egna verksamhetsområdet - En introduktion till klimattvister – mellan företag, investerare och stater, eller civilsamhälle och företag.
-
Exempel på praktisk tillämpning av kursens innehåll.
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Miljönet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Anja Ipp är medgrundare till Climate Change Counsel och har tidigare arbetat på advokatbyrå i USA och på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Hon är dessutom en mycket uppskattad talare och en erfaren redaktör och skribent.
Kursledare
Annette Magnusson är medgrundare till Climate Change Counsel och har tidigare arbetat som generalsekreterare på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, och har mer än 20 års erfarenhet av internationell rätt.
Kursledare
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.
5 nov 2024
Två fastighetsägare har fått skadestånd av MÖD vid en trafikomläggning eftersom fastigheten sjönk avsevärt i värde på grund av störningarna från den nya vägdragningen.
31 okt 2024
I den här analysen diskuterar vår expert Stefan Rubenson intressekonflikter vid anläggande av solcellsparker.
30 sep 2024