Kurs
Miljöprövningen enligt miljöbalken
Om kursen
Kursen innehåller en grundlig genomgång av miljöprövningen från första tanke till rättskraftigt tillstånd. Under kurstillfället får du bland annat. ta del av rättspraxis som fördjupar förståelsen för processen, ställa frågor och medverka till att lösa juridiska problem baserat på kursinnehållet.
Kursen riktar sig till verksamhetsutövare, bolagsjurister, konsulter och myndighetspersoner. Kursen är aktuell för blivande och redan befintliga verksamhetsutövare, vars verksamhet kräver tillstånd enligt miljöbalken. Kursen kräver inte några förkunskaper.
Programpunkter
- Tillståndsplikten enligt 9 kap. och 11 kap. MB
- Vad ska en ansökan enligt miljöbalken innehålla?
- Samråd – hur och med vilka?
- MKB – omfattning och innehåll?
- Kompletteringar och kungörelse
- Skriftväxling, förberedelse, syn och huvudförhandling
- Domen och dess rättskraft
- Det allmänna villkoret, de särskilda villkoren och sökandens åtaganden
- Överklagande och prövningstillstånd
- Ändringstillstånd, villkorsändring, återkallelse och omprövning
- Tillsynen och otillåtna verksamheter
- Case-övningar
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Miljönet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
John Woivalin arbetar som biträdande jurist på Alrutz’ Advokatbyrå och har tidigare erfarenhet som juridisk rådgivare inom miljörätt på JP Infonet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Hovrätten fastställer tingsrättens bedömning om att bara det ena syskonet är ansvarig för djurhållningen eftersom inget talar för att det andra syskonet var delaktig i verksamheten.
17 dec 2024
I båda målen var det inte tillräckligt utrett att behovet av elproduktion inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk eller att samhällsintresset av elproduktion genom solcellsanläggningen skulle väga tyngre än samhällsintresset för livsmedelsproduktion.
10 dec 2024
MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.
5 nov 2024