Kurs
Vindkraft – etablering och prövning
Om kursen
Etablering av vindkraft väcker känslor. Sverige har ett mål om en betydande ökning av andelen förnybar energi. Vid sidan av det förutspås en omfattande elektrifiering av samhället. För att kunna tillgodose en sådan utveckling kommer det att krävas en storskalig utbyggnad av vindkraften i Sverige.
Vindkraft kan samtidigt medföra en stor lokal påverkan. Lokaliseringen innebär vanligen störningar för närboende i form av bland annat buller, skuggning och påverkan på landskapsbilden. Verksamheten kan även medföra miljöpåverkan på exempelvis olika slags naturvärden, fågelliv och fladdermöss, men kan även hamna i konflikt med områden som är av intresse för rennäringen eller försvaret. Från kommunernas sida gäller frågan om vindkraft främst lämplig markanvändning och förhållandet till kommunens översiktsplan.
Etableringen av vindkraft berör också många andra juridiska och praktiska frågor, såsom markexploatering, tillfartsvägar och ledningar. Vindkraftverken kan till exempel störa mobilnät och flygplan. För vindkraft till havs tillkommer dessutom ytterligare hänsyn.
Kursen går utförligt igenom etableringsprocessen av vindkraft och analyserar frågorna djupgående ur ett rättsligt perspektiv. Kursen innehåller även en genomgång av den EU-rättsliga praxisen och av den relevanta svenska praxisen på området. Målet med kursen är att du som deltagare efter avslutad kurs ska känna till de senaste lagändringarna och rättspraxisen inom området, och känna dig trygg i att applicera dessa i din yrkesroll.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till jurister och advokater, miljökonsulter och beslutsfattare som arbetar med vindkraftsetablering. Kursen har en juridisk inriktning, men passar även erfarna icke-jurister.
Programpunkter
- Planering för vindkraft
- Miljöbedömningar och utredningar
- Tillståndsprövning
- Kommunal tillstyrkan
- Viktiga frågor vid prövningen
- Lämplig lokalisering
- Utformning av verksamheten (boxmodellen)
- Riksintressen
- Artskyddet
- Buller
- Ekonomisk säkerhet - Ändring av tillstånd
- Förlängning av igångsättningstid
- Höjning av vindkraftverken - Vem anses berörd av vindkraft?
- Särskilt om havsbaserad vindkraft
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Miljönet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Olof är specialiserad inom miljörätten och arbetar huvudsakligen med tillståndsprövningar av miljöfarlig verksamhet och vattenverksamheter, men även med tillsynsfrågor, efterbehandling och andra miljörättsliga frågor. Han håller utbildning inom miljörätt för JP Utbildning.
Kursledare
Frida Andersson är specialiserad inom miljörätt med fokus på energi och arbetar huvudsakligen med tillståndsprövningar av miljöfarlig verksamhet och vattenverksamheter. Hon har dessutom stor erfarenhet av tillståndsprövningar av vindkraft.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.
5 nov 2024
Två fastighetsägare har fått skadestånd av MÖD vid en trafikomläggning eftersom fastigheten sjönk avsevärt i värde på grund av störningarna från den nya vägdragningen.
31 okt 2024
I den här analysen diskuterar vår expert Stefan Rubenson intressekonflikter vid anläggande av solcellsparker.
30 sep 2024