Kurs
Anpassad skola i fokus
Om kursen
Den anpassade skolan (tidigare särskolan) har under de senaste decennierna utvecklats mot att på olika sätt närma sig grundskola och gymnasieskola. Skolformerna anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola är egna skolformer där barn och ungdomar med behov av det får en individuellt anpassad utbildning. Här möts eleverna utifrån sina förutsättningar och sina behov. Att den anpassade skolan närmar sig grundskolan och gymnasieskolan innebär att regler som är skrivna för dessa skolformer nu även gäller för den anpassade skolan.
Områden som kommer att tas upp under utbildningen är bland annat mottagande och skolplacering, utredning om skolformstillhörighet, elevers rätt till särskilt stöd, innehållet i och anpassning av utbildningen samt betygssättning. Utbildningen fokuserar på hur regelverket praktiskt ska tillämpas i verksamheten och gott om utrymme kommer att ges till deltagarnas egna frågor.
För vem passar kursen?
Utbildningen Anpassad skola i fokus vänder sig till alla som arbetar i och med den anpassade skolan och vill lära sig mer om de områden som tas upp under utbildningen.
Programpunkter
- Mottagande och skolplacering
- Utredning om skolformstillhörighet
- Elevers rätt till särskilt stöd
- Innehållet i och anpassning av utbildningen
- Betygssättning
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Skolnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 8 kursdeltagare
Kursledare
Mikael Hellstadius har arbetat som opolitisk tjänsteman på Utbildningsdepartementet i tio år. Han håller utbildning inom skoljuridik och skriver för JP Skolnet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Hör våra rådgivare och jurister, Maria Bjurholm och Simon Jernelöv, svara på frågan i det här JP play-avsnittet.
22 jan 2025
Det konstaterar kammarrätten i en dom. Läs mer här!
21 jan 2025
Skoljurist Madeleine Marjasin svarar på frågan.
17 jan 2025