Kurs
Så får du verklig nytta av det systematiska kvalitetsarbetet i skolan
Om kursen
Alla skolor, förskolor och fritidshem är enligt lag skyldiga att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete (SKA). Tanken är förstås att detta arbete ska bidra till att skolor, förskolor och fritidshem har en metod för att kontinuerligt utvärdera verksamheten, förändra det som inte fungerar och hitta utvecklingsmöjligheterna. Verkligheten är dock emellanåt en annan. Bland alla lagstadgade krav på planer och dokumentation som vilar på skolans axlar, kan SKA uppfattas enbart som en börda och inte det grundläggande verktyg för kvalitet och utveckling det har potential att vara.
Under utbildningen ”Så får du verklig nytta av det systematiska kvalitetsarbetet i skolan” kommer du att få en praktisk och verksamhetsnära genomgång av hur ett effektivt och för verksamheten värdefullt SKA kan gå till. Här kommer att finnas praktiska exempel på hur man går tillväga för att göra SKA till en ständigt aktuell tillgång i det dagliga arbetet med ett fungerande kvalitetsarbete med analys, måluppfyllelse och förbättringsåtgärder.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till hela styrkedjan; huvudman, rektor och lärare i skolan, förskolan och fritidshem som ansvarar för eller deltar i det systematiska kvalitetsarbetet.
Då det systematiska kvalitetsarbetet ger stora möjligheter till anpassning är det naturligt att det finns många sätt att göra saker på. Därför är deltagarnas erfarenheter och funderingar en viktig del av dagen.
Programpunkter
- Regelverket kring SKA
- Hur analyserar man resultatet?
- Hur vet man vilka åtgärder som ska sättas in för att få bukt med det som inte fungerar?
- Hur bedriver man ett effektivt förbättringsarbete?
- Vad ska (inte) mätas?
- Fokusområden
- Systematiskt kvalitetsarbete för skola
- Systematiskt kvalitetsarbete för huvudman
- Verksamhetsplaneringen och det systematiska kvalitetsarbetet
- Dokumentation
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Skolnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Omdöme om kursen (4,4/5)
Baseras på 8 kursdeltagare
Deltagarkommentarer från tidigare kurstillfälle
-
Toppbetyg för denna dag. Väldigt rappt, tydligt och informativt.
Henrik Hed Skolchef Lust & lära i Bollnäs
Kursledare
Tommy Nilsson är gymnasielärare, samhällsvetare och statsvetare. Förutom tiden i läraryrket har han varit handläggare och utredare på Skolverket och Skolinspektionen samt utredare och kvalitetsstrateg på kommunala förvaltningar. Tommy håller utbildning inom skoljuridik för JP Utbildning och skriver för JP Skolnet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
LAN bedömer att läraren genom sitt agerande har visat att han är mindre lämplig att bedriva undervisning och meddelar honom därför en varning.
27 nov 2024
I detta JP play-avsnitt berättar Maria Bjurholm, jurist och rådgivare, om inspelning av samtal.
25 nov 2024
Vår jurist och rådgivare Maria Bjurholm svarar på frågan.
22 nov 2024