Kurs
Skolans och förskolans arbete mot diskriminering och annan kränkande behandling
Om kursen
Kränkande behandling av barn och elever är ett område som debatteras mycket just nu. Det gäller inte minst kränkningar via sociala medier på internet. Skolan är en central del av elevernas tillvaro och har ett långtgående ansvar att på olika sätt motverka diskriminering och annan kränkande behandling.
Skolans och förskolans ansvar regleras i skollagen och diskrimineringslagen. Bestämmelserna är likadana för alla skolformer, men bedömningen kan se lite olika ut beroende på skolform och, framför allt, barnens ålder. Under utbildningen kommer vi att ta upp frågan om vad som egentligen är kränkande behandling i lagens mening.
Vid denna halvdagskurs riktar vi särskilt fokus på vad reglerna för diskriminering och annan kränkande behandling innebär i praktiken för verksamheten. Särskilt fokus riktas mot vad som ska göras när ett barn eller en elev uppfattar sig som utsatt. Därtill diskuterar vi när skolpersonal faktiskt får ingripa fysiskt mot elever och hur skolans ansvar ser ut gällande kränkningar som sker på nätet eller på elevernas fritid. Genomgående under kursen tar vi upp relevanta avgöranden från domstolar och tillsynsmyndigheter.
För vem passar kursen?
Kursen vänder sig till alla som arbetar med dessa frågor inom skola eller förskola i såväl privat som offentlig verksamhet.
Programpunkter
- Kränkande behandling i förskolan och skolan
- Vad är diskriminering och vad är kränkande behandling?
- Vad är huvudmannens och personalens skyldigheter? Vem har ansvar för vad?
- Är alla knuffar mellan treåringar på förskolan att anse som kränkande behandling?
- När ska personal anmäla kränkande behandling till rektor?
- När och hur ska uppgifter om kränkande behandling utredas?
- Vad måste huvudmannen göra för att stoppa kränkande behandling?
- Kan skolpersonal göra fysiska ingripanden mot elever?
- Har skolan ansvar för kränkningar på nätet och på fritiden?
- Finns det en skyldighet att polisanmäla kränkningar som kan utgöra brott?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Skolnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 6 kursdeltagare
Deltagarkommentarer från tidigare kurstillfälle
-
Gediget innehåll. Ger en djupare förståelse om skollagens och diskrimineringslagens praktiska tillämpning.
Carolina Nohlberg Elevhälsan Skövde kommun -
Tydligt och pedagogiskt. Passar skolledare, lärare och personer på central förvaltning. Rekommenderas till alla som arbetar inom skolvärlden.
Emma Wred Utredare Haninge kommun -
Intressant för både pedagoger och skolledare. Att kunna lära sig samtidigt som man kan ställa frågor direkt i sändningen gör upplevelsen ännu mer matnyttig.
Magnus Isaksson Lärare Nya Elementar skola
Kursledare
Janna är jurist och arbetar med rådgivning inom skola och håller kurser inom skoljuridik samt kurser inom förvaltningsrätt på JP Infonet. Hon har tidigare arbetat på Skolinspektionen, Skolväsendets överklagandenämnd och inom domstolsväsendet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
LAN bedömer att läraren genom sitt agerande har visat att han är mindre lämplig att bedriva undervisning och meddelar honom därför en varning.
27 nov 2024
I detta JP play-avsnitt berättar Maria Bjurholm, jurist och rådgivare, om inspelning av samtal.
25 nov 2024
Vår jurist och rådgivare Maria Bjurholm svarar på frågan.
22 nov 2024