Hyreslagen – nya bestämmelser om störningar och bristande skötsamhet
Om kursen
Den nya hyresrättsliga lagstiftningen kring bristande skötsamhet, störningar och brottslighet har nyligen trätt i kraft och innebär betydande förändringar för hur hyresvärdar ska hantera uppsägningar och förverkande av hyreskontrakt.
Denna halvdagskurs är utformad för att ge dig en genomgång av de nya bestämmelserna och deras praktiska tillämpning i relation till sociala kontrakt och hyresrättsliga processer.
Kursen erbjuder en omfattande introduktion till de nya lagreglerna, med särskilt fokus på de förändringar som införts i 25 § och 42 § i hyreslagen.
- Vad innebär lagstiftningen för kommuner som hyresvärd?
- Hur ser processerna kring uppsägning och avhysning ut?
- Hur kan detta genomföras på ett juridiskt korrekt sätt?
Under kursen varvas teoretiska moment med konkreta exempel, rättsfall och en interaktivitet.
Kursen vänder sig till dig som arbetar med social hyresjuridik och sociala kontrakt.
Efter avslutad kurs ska deltagarna:
- Ha en förståelse för den nya lagstiftningen kring hyresgästers bristande skötsamhet och störningar.
- Kunna genomföra juridiskt korrekta uppsägningsprocesser i enlighet med de nya bestämmelserna.
- Vara medveten om de olika alternativen för uppsägning och när respektive alternativ bör användas?
- Ha praktisk kunskap om hur man korrekt formulerar stämningsansökningar och ansökningar till hyresnämnden.
- Förstå de juridiska konsekvenserna av uppsägningar och hur processen fortsätter fram till avhysning.
Programpunkter
- En ny 25 § i hyreslagen: Om bristande skötsamhet
Genomgång av de nya reglerna kring bristande skötsamhet och hur dessa påverkar hyresgästens rättigheter och skyldigheter - Tillägg i 42 §: Bristande skötsamhet
Fördjupad analys av tilläggen i 42 §, som reglerar grunderna för uppsägning på grund av bristande skötsamhet - Om utvidgningen av begreppet ”störningar i boendet” i 25 § och 42 §: begreppen brottslighet och närmiljö
Utforskning av den utvidgade definitionen av störningar, inklusive hur brottslighet och påverkan på närmiljön kan utgöra grunder för uppsägning - Hyresgästens ansvar för andra
Genomgång av hyresgästens ansvar för andra personers agerande i boendet och hur detta kan påverka hyreskontraktet - Barnets bästa? Barnkonventionen och några viktiga rättsfall
Diskussion om hur Barnkonventionen påverkar beslut om uppsägning, med exempel från aktuella rättsfall - Två sätt att säga upp – två juridiska spår
- Uppsägning omedelbart eller i förtid på grund av förverkande enligt 42 §
- Uppsägning med lagstadgad uppsägningstid enligt 46 §
Jämförelse av de två huvudsakliga spåren för uppsägning och vad de innebär juridiskt. - Formalia för uppsägning enligt 12 kap. 42 § 9 JB
Genomgång av de formella kraven för att säga upp ett hyreskontrakt omedelbart eller i förtid. - Formalia för uppsägning enligt 12 kap. 46 § JB
Beskrivning av de formella krav som gäller vid uppsägning med lagstadgad uppsägningstid. - Att tänka på vid ansökan om stämning – hur skriva en stämningsansökan?
Riktlinjen och praktiska tips för hur man utformar en korrekt stämningsansökan - Att tänka på vid ansökan till hyresnämnden – hur skriva en bra ansökan?
Råd och vägledning - Vad händer sedan?
En genomgång av vad som händer efter uppsägning, inklusive möjliga scenarier fram till avhysning.
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Kursledare
Natalie Glotz Stade är jurist och arbetar med juridisk rådgivning på JP Infonet. Hon håller även kurser inom socialrätt, kurser inom skoljuridik och kurser inom offentlig förvaltning.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
I denna analys ska vår expert Jan Melander från ett rättsligt perspektiv behandla frågan hur arbetsmiljön kan göras tryggare för anställda inom socialtjänsten.
22 okt 2024
Vår jurist och redaktör Marianne Jakobsson svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.
22 okt 2024
Kammarrätten bedömer att avsaknaden av stöd och struktur i hemmet medför att det föreligger ett vårdbehov som behöver tillgodoses enligt LVU.
17 sep 2024