Offentlighet och sekretess för socialtjänsten
Om kursen
Alla som arbetar inom socialtjänsten konfronteras med frågor kring offentlighet och sekretess samt hantering av handlingar och uppgifter. Det spelar ingen roll om du är behandlare, socialsekreterare, chef inom socialtjänsten eller förtroendevald i en socialnämnd. Alla som tillhör en socialnämnd och en socialförvaltning måste ha goda kunskaper om allmänna handlingar och tillämpliga sekretessbestämmelser.
Offentlighetsprincipen och sekretessreglerna och deras tillämpning kan uppfattas som svåröverskådliga. Det är inte alltid en lätt uppgift för en socialsekreterare eller en biståndshandläggare att bedöma huruvida en uppgift ska lämnas ut eller inte till någon som har begärt att den lämnas ut. Det massmediala trycket kan ofta göra att situationen känns pressande. Behovet av en korrekt handläggning och bedömning skärps därför ytterligare.
Kursen Offentlighet och sekretess för socialtjänsten tar ett avstamp i tryckfrihetsförordningen och förklarar vad som är en allmän handling innan vi går noggrant genom alla tillämpliga sekretessbestämmelser och hur man gör sekretessprövningar. Dessutom bearbetar vi ingående de sekretessbrytande bestämmelserna i 26 och 10 kapitlet OSL samt möjligheterna till samverkan med andra myndigheter utifrån sekretessregleringen.
Vi tar även upp alla relevanta uppgiftsskyldigheter som är utspridda i speciallagstiftning, till exempel i utlänningslagen, socialförsäkringsbalken med mera.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till alla som arbetar inom socialtjänsten (både IFO och Vård och omsorg) och det krävs inga förkunskaper av dig som deltagare.
Programpunkter
- Vad är en allmän handling?
- Förvarad, inkommen och upprättad – en allmän handling - Undantagen: vilka handlingar blir inte allmänna handlingar?
- Skyldigheter utifrån offentlighetsprincipen:
- Registreringsskyldighet, undantagen från denna för socialtjänsten
- Att lämna ut en allmän handling, att göra sekretessprövningar, om avgifter
- Att arkivera - Vad är en offentlig handling?
- Sekretessbestämmelser och hur man gör sekretessprövningar
- Socialtjänstsekretessen, 26 kap. OSL
- Lite om hälso- och sjukvårdssekretess 25 kap. OSL
- Personaladministrativ sekretess, 39 kap OSL och 10 § OSF
- Barns sekretess i förhållande till vårdnadshavarna, vad får lämnas ut till vårdnadshavare i olika situationer
- Sekretess och gode män/anhöriga
- Undantag från sekretessen
- Sekretessbrytande bestämmelser
- Uppgiftsskyldigheter
- Särskilt om myndighetsöverskridande samverkan (nämnder emellan, med Polismyndighet, hälso-och sjukvården och så vidare.)
- Särskilt om vårdnadstvister och kommunens roll i vårdnadsmål
- Handläggning av ett utlämningsärende
- Handläggningsprocessen
- Hur skriver man ett beslut om att inte lämna ut en allmän handling alternativt om att sekretessbelägga uppgifter
- Om begäran av registerutdrag enligt dataskyddsförordningen i förhållande till TF - Sanktioner när man gör fel
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 6 kursdeltagare
Kursledare
Natalie Glotz Stade är jurist och arbetar med juridisk rådgivning på JP Infonet. Hon håller även kurser inom socialrätt, kurser inom skoljuridik och kurser inom offentlig förvaltning.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
I denna analys ska vår expert Jan Melander från ett rättsligt perspektiv behandla frågan hur arbetsmiljön kan göras tryggare för anställda inom socialtjänsten.
22 okt 2024
Vår jurist och redaktör Marianne Jakobsson svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.
22 okt 2024
Kammarrätten bedömer att avsaknaden av stöd och struktur i hemmet medför att det föreligger ett vårdbehov som behöver tillgodoses enligt LVU.
17 sep 2024