Praktisk processrätt för socialtjänsten
Om kursen
Utbildningen syftar till att ge dig som representant för socialtjänsten en grund att stå på inför muntliga förhandlingar i förvaltningsrätten och kunskap om processen i allmän domstol. Efter genomgången utbildning är tanken att du ska känna dig trygg i hur en domstolsprocess går till och hur du kan förbereda dig inför förhandlingen.
Det krävs inga förkunskaper och utbildningen kan ses som ett första steg inför att hantera processer i förvaltningsdomstol på egen hand. Gällande allmän domstol syftar utbildningen i huvudsak till att ge en inblick i den formella processen, men lyfter också vad som är viktigt att leda i bevis i en utredning om överflyttning av vårdnaden till familjehemsföräldrar.
Under utbildningen kommer du, beträffande ärenden i förvaltningsdomstol, att få grundläggande kunskaper i processrätt, parternas roller, hur processen i domstol går till från kallelse till dom. Vi går även igenom hur du ska förbereda ditt agerande under förhandlingen och vad du ska tänka på när det är din tur att prata. Utbildningen innehåller också ett animerat rättegångsspel där du får se hur processen kan fungera i praktiken.
Den del som handlar om allmän domstol går igenom tillämpliga rättsregler vid en vårdnadsöverflyttning och vilka olika steg som måste tas, från särskilt övervägande att ansöka om att överflytta vårdnaden till huvudförhandling i tingsrätten.
För vem passar kursen?
Utbildningen är inriktad mot förhandlingar i tvångsmål, LVU och LVM, och mål om vårdnadsöverflyttning. Kursen riktar sig till handläggare och chefer.
Programpunkter
- Förvaltningsdomstol
- Vilka är inblandade i en förhandling – roller?
- Hur går det till under en förhandling – det formella förfarandet
- Vad behöver handläggare förbereda sig på inför förhandling?
- Sakframställan/utveckling av grunderna
- Frågor och att bemöta argument
- Slutanförandet
- Animation av en förhandling
- Allmän domstol
- Allmänt om måltypen
- Rättsregler
- Krav på nämndens utredning
- De olika stegen i den rättsliga processen
- Tid för frågor
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Kursledare
Emma är juridisk rådgivare på JP Infonet och har även mångårig erfarenhet från socialtjänst i form av arbete som handläggare och chef. Hon är huvudsakligen inriktad på social- och familjerätt, offentlighet och sekretess samt förvaltnings- och kommunalrätt och leder bland annat kurser inom socialrätt.
Kursledare
Martin Lager är jurist och arbetar med juridisk rådgivning samt utbildning på JP Infonet. Hans huvudsakliga inriktning omfattar social- och familjerätt, offentlighet och sekretess samt förvaltnings- och kommunalrätt.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
I denna analys ska vår expert Jan Melander från ett rättsligt perspektiv behandla frågan hur arbetsmiljön kan göras tryggare för anställda inom socialtjänsten.
22 okt 2024
Vår jurist och redaktör Marianne Jakobsson svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.
22 okt 2024
Kammarrätten bedömer att avsaknaden av stöd och struktur i hemmet medför att det föreligger ett vårdbehov som behöver tillgodoses enligt LVU.
17 sep 2024