Social hyresjuridik
Om kursen
Hur ser hyresjuridiken ut i förhållande till sociala hyreskontrakt som grundar sig på biståndsbeslut? Den här kursen lyfter ett juridiskt område där den sociala lagstiftningen och hyresjuridiken ibland krockar med varandra.
Det behövs god kunskap kring den hyresjuridik som aktualiseras vid så kallade sociala kontrakt, för att få verkställigheten av gynnande förvaltningsbeslut enligt socialtjänstlagen (SoL) om boenden att fungera. Området upplevs ofta vara komplext och frågor av praktisk karaktär uppkommer många gånger. Kursen kommer på ett pedagogiskt sätt att ge dig svar på:
- Vad innebär det rent praktiskt när klienten inte längre har rätt till en insats enligt SoL, utifrån domstolsbeslut, i ett läge då klienten fått hyresrättsligt besittningsskydd?
- Hur kan man förebygga knepiga situationer?
- Hur kan man upprätta hyresavtal och beslut om bistånd som håller rättsligt och som relaterar till varandra på ett lagligt sätt?
- Vilka villkor är tillåtna, och vilka är otillåtna?
För vem passar kursen?
Som handläggare behöver man förstå de olika, inte helt okomplicerade, processvägarna till dels hyresnämnden, dels allmän domstol och hur man knyter ihop socialrätt och hyresjuridik. Kursen riktar sig till dig som socialsekreterare eller chef i socialtjänsten och till dig som handlägger bistånd i form av bostad samt till tjänstepersoner hos andra förvaltningar som har i uppdrag att sköta det praktiska kring kontrakt, uppsägning, besittningsskydd med mera.
Programpunkter
- Två juridiska spår: hyresjuridik – socialrätt
- Utgångspunkten: ärende om bistånd i form av en bostad enligt SoL
- Rättspraxis och domstolarnas stränga syn på bistånd i form av bostad enligt socialtjänstlagen
- Kriterier för rätt till bistånd i form av bostad enligt 4 kap. 1 § SoL
- Nödprövningen
- Att arbeta med 4 kap. 2 § SoL
- Ändringsförbehåll
- Förbjudna och tillåtna villkor
- Verkställighet av ett biståndsbeslut: att skriva bra hyresavtal
- Förstahandskontrakt – andrahandskontrakt
- Hyrestiden: avtal på obestämd tid – avtal på bestämd tid
- Boendespärrklausulen
- Vad är besittningsskydd? Hur hantera besittningsskyddet?
- Om två vägar att säga upp en hyresgäst
- Uppsägning på grund av förverkande, 12 kap. 42 § JB
- Uppsägning till hyrestidens utgång, 12 kap. 46 § JB
- Vad göra om hyresgästen vägrar flytta efter uppsägning? Olika scenarier
- Processordningarna
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Deltagarkommentarer från tidigare kurstillfälle
-
"Längtat så mycket efter denna utbildning under alla mina år i socialtjänsten!"
Johan Staaf Enhetschef Social- och arbetsmarknadsförvaltningen
Kursledare
Natalie Glotz Stade är jurist och arbetar med juridisk rådgivning på JP Infonet. Hon håller även kurser inom socialrätt, kurser inom skoljuridik och kurser inom offentlig förvaltning.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Hör våra socialrättsjurister Emma Fall, Martin Lager och Natalie Stade diskutera om HFD:s avgörande i frågan om en kommun kan vara skyldig att betala en särskild avgift trots att de har erbjudit boende i en annan kommun.
22 jan 2025
Runt årsskiftet träder många nya lagar och regler i kraft. Regeringen har som vanligt sammanställt ändringarna, och vi har lyft fram de viktigaste nyheterna inom socialområdet.
17 jan 2025
Vår rådgivare och jurist Emma Fall svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.
27 nov 2024