Lex Sarah
Om kursen
Det här är en interaktiv webbkurs där du får lära dig de grundläggande reglerna kring lex Sarah. Kursen kan användas för att öka kvaliteten i verksamheten, undvika missförhållanden och för att öka trygghet och säkerhet för den enskilde brukaren.
Webbkursen riktar sig till dig som behöver få koll på regelverkets grundläggande betydelse och hur det ska användas i praktiken. Vi går bland annat igenom vad som är en brist och hur rapporteringskedjan ser ut.
Vår webbkurs kan användas för att informera all personal om vikten av att rapportera missförhållanden och risker för sådana. Alla verksamheter bör informera alla rapporteringsskyldiga muntligt och skriftligt om lex Sarah, en gång per år. Därför passar även kursen till att exempelvis informera sommarvikarier om regelverket.
För den som är intresserad av en fördjupningskurs, som pågår under en halvdag, rekommenderar vi i stället vår livesända lex Sarah utbildning.
En genomgång av webbkursen
Här kan du ta del av en summering av webbkursen för att få en känsla av hur den fungerar och vad den innehåller.
E-learning på dina villkor
Du genomför kursen i ditt eget tempo, när det passar dig. Varje avsnitt innehåller övningar med exempel från verkligheten. Här får du tänka till och välja det alternativ du tror är rätt. Du får också tillgång till det rättsliga material som tas upp.
Examination och kursintyg
Efter varje avsnitt gör du ett test, där du svarar på ett antal slumpmässiga flervalsfrågor. När du klarat alla avsnitt så kan du ta ut ett kursintyg.
Programpunkter
- Vad är lex Sarah?
- Vem är rapporteringsskyldig?
- Hur man lämnar en lex Sarah-rapport
- När rapporten skickas till IVO
- Skillnaden på lex Sarah och klagomål
- Hur en lex Sarah-utredning går till
Manus och föreläsare
Bea Nordebrink har lång erfarenhet från socialtjänsten och dubbla kompetenser som socionom och jurist. Tidigare har Bea haft anställningar i kommuner som handläggare och chef på olika nivåer. Hon arbetar för närvarande med olika uppdrag som rättslig rådgivare inom socialrätt med inriktning mot LSS och har också uppdrag som stadsjurist. Hos JP Infonet håller hon utbildning inom socialrätt.
Tillgängliga kursupplägg
Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum
Abonnemang till flera
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
I denna analys ska vår expert Jan Melander från ett rättsligt perspektiv behandla frågan hur arbetsmiljön kan göras tryggare för anställda inom socialtjänsten.
22 okt 2024
Vår jurist och redaktör Marianne Jakobsson svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.
22 okt 2024
Kammarrätten bedömer att avsaknaden av stöd och struktur i hemmet medför att det föreligger ett vårdbehov som behöver tillgodoses enligt LVU.
17 sep 2024