LVU i praktiken
Om kursen
I den här interaktiva webbkursen får du en grundlig genomgång av LVU och praktiska verktyg att använda i handläggningen. Det är viktigt att presentera materialet i en ansökan om LVU-vård på ett sätt som gör att domstolen enkelt kan fatta ett korrekt beslut. Därför ligger kursens fokus på att reda ut vad en ansökan ska innehålla och hur strukturen ska se ut.
Kursen fungerar som en vägledning för dig som handlägger LVU-ärenden och behöver veta hur du på bästa sätt kan lägga upp en vårdansökan till förvaltningsrätten. Men stöd av kursen kan du säkerställa att du följer lagstiftningen och att olika beslut fattas av rätt funktioner och personer.
I kursen kombinerar vi teori med praktik genom att koppla de olika avsnitten till praxis. Dessutom innehåller kursen flera checklistor som du kan skriva ut och använda som stöd när du handlägger LVU-ärenden. Du får också en grundlig genomgång av olika beslutstyper som kan bli aktuella i LVU-ärenden.
För vem passar kursen?
Kursen vänder sig i första hand till för dig som handlägger LVU-ärenden, men den passar även förtroendevalda eftersom många beslut fattas av utskott.
En genomgång av webbkursen
Här kan du ta del av en summering av webbkursen för att få en känsla av hur den fungerar och vad den innehåller.
E-learning på dina villkor
Du genomför kursen i ditt eget tempo vid datorn, surfplattan eller mobilen. I kursen finns flera fördjupningar där vi reder ut hur lagen tolkas i praktiken. Du får också tillgång till det rättsliga material som tas upp i kursen.
Examination och kursintyg
I slutet av kursen gör du ett test där du svarar på ett antal flervalsfrågor. När du klarat testet får du ett kursintyg.
Programpunkter
- Förutsättningar för vård
- Miljöfallen
- Beteendefallen
- Omedelbart omhändertagande och placeringsbeslut
- Vårdens upphörande
- Umgänge, hemlig vistelseort och flyttningsförbud
- Läkarundersökning och polishandräckning
Manus och föreläsare
Anna har arbetat i domstol och på Migrationsverket, och har stor erfarenhet av processföring i förvaltningsdomstol.
Hon har även arbetat på Socialstyrelsens rättsavdelning under flera år, bl.a. med frågor om placerade barn och äldreomsorg.
Manus och föreläsare
Natalie Glotz Stade är jurist och arbetar med juridisk rådgivning på JP Infonet. Hon håller även kurser inom socialrätt, kurser inom skoljuridik och kurser inom offentlig förvaltning.
Tillgängliga kursupplägg
Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum
Abonnemang till flera
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Hör våra socialrättsjurister Emma Fall, Martin Lager och Natalie Stade diskutera om HFD:s avgörande i frågan om en kommun kan vara skyldig att betala en särskild avgift trots att de har erbjudit boende i en annan kommun.
22 jan 2025
Runt årsskiftet träder många nya lagar och regler i kraft. Regeringen har som vanligt sammanställt ändringarna, och vi har lyft fram de viktigaste nyheterna inom socialområdet.
17 jan 2025
Vår rådgivare och jurist Emma Fall svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.
27 nov 2024