Kurs
Offentlig upphandling och hyresavtal
Om kursen
Några av de mer komplexa frågeställningarna inom rättsområdet offentlig upphandling är;
- När ska en överenskommelse som syftar till ett ingående av ett hyresavtal upphandlas enligt upphandlingslagstiftningen, LOU/LUF?
- Offentlig upphandling av hyresavtal/hyresvärdar – när är det erforderligt och vilka är de juridiska utmaningarna i förfrågningsunderlaget/villkoren?
Med utgångspunkt från det så kallade hyresundantaget i 3 kap. 19 § LOU och definitionen av byggentreprenad i 2 kap. 3 § LOU tar kursen Offentlig upphandling och hyresavtal ett helhetsgrepp på frågeställningarna i gränslandet mellan LOU, hyresavtalsreglering och entreprenadrätten.
Efter en inledning med den rättsliga bakgrunden behandlas tillämpningsområdet för hyresundantaget i LOU tillsammans med definitionen av byggentreprenad i 2 kap. 3 § LOU. Vilka typer av hyresavtal är att anse som upphandlingspliktiga byggentreprenadkontrakt enligt gällande rätt, framför allt rättspraxis? Vid en konstaterad upphandlingsplikt, kan en direktupphandling genomföras med stöd av ett undantag och i så fall, under vilka omständigheter? Vilka risker tar den upphandlande myndigheten/enheten vid ingående av hyresavtal utan föregående annonsering?
En genomgång av den sparsmakade, men relevanta praxis som föreligger från svenska domstolar och EU-domstolen bildar ramverket för dagen.
Våra kurser uppfyller advokatsamfundets krav på professionell vidareutbildning. Efter genomgången kurs erhåller samtliga deltagare ett intyg där antalet utbildningstimmar specificeras.
Per-Ola Bergqvist om kursen:
”En utbildning om komplicerade frågeställningar i gränslandet mellan LOU, hyresavtal och entreprenadjuridik, direkt anpassad för jurister, upphandlare, entreprenörer och konsulter som ställs inför utmaningar inom lokalanskaffning.”
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till dig som arbetar med regelverket i rollen som advokat eller annan jurist, upphandlare, entreprenör, konsult med flera. Det är en fördel om du har grundläggande kunskap om det upphandlingsrättsliga regelverket.
Programpunkter
- Det så kallade hyresundantaget i 3 kap. 19 § LOU. Vilket är tillämpningsområdet?
- Definitionen av byggentreprenad i 2 kap. 3 § LOU. Vilka avtal omfattas och faller inte in under 3 kap. 19 § LOU?
- När blir ett hyresavtal således ett upphandlingspliktigt byggentreprenadkontrakt – vid om- och tillbyggnationer? Vilka ageranden från den upphandlande myndigheten utlöser upphandlingsplikt?
- Vid upphandlingsplikt, kan ett eller flera undantag åberopas för direktupphandling av hyresvärden?
- Aktiva åtgärder och riskminimering: Vilka på marknaden förekommande avtalsvillkor fungerar inte till uppfyllande av upphandlingsplikten? Vilka åtgärder/justeringar i ingångna hyresavtal kan ske – utan att upphandlingsplikt uppkommer – under pågående hyresperiod?
- Vid offentlig upphandling av hyresvärdar: Vilka upphandlingsförfarande är lämpliga och möjliga? Vilka kvalificeringskrav och utvärderingskriterier är lämpliga och möjliga?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Upphandlingsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Omdöme om kursen (4,7/5)
Baseras på 6 kursdeltagare
Kursledare
Advokat Per-Ola Bergqvist biträder såväl upphandlande enheter/myndigheter som konsulter och leverantörer under hela upphandlingsprocessen. Han håller utbildning inom offentlig upphandling och skriver för JP Upphandlingsnet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Den upphandlande myndigheten borde inte ha utvärderat eller antagit bolagets anbud. Kammarrätten förordnar att en ny anbudsutvärdering ska genomföras, vid vilken anbudet från bolaget inte beaktas.
31 okt 2024
Kammarrätten anser att ett mål avgörs först när avgörandet har expedierats och att det är då som tiodagarsfristen börjar löpa.
31 okt 2024
Under Upphandlingsrättsdagen den 7 november kommer Pelle Asplund att dela med sig av konkreta exempel på hur AI kan hjälpa din organisation att optimera upphandlingsprocessen. Läs vår intervju med honom!
25 okt 2024