Kurs
Offentlig upphandling – en introduktion
Om kursen
Offentliga inköpsprocesser är ofta komplexa och omfattar flera steg. Även om stor vikt läggs vid att följa upphandlingslagarna (LOU, LUF, LUFS och LUK) korrekt, är dessa regler bara en del av helheten. Syftet med upphandling är att möta organisationens behov av varor, tjänster eller entreprenader, med målet att ingå avtal och genomföra ett inköp.
För vem passar kursen?
Kursen vänder sig till dig som arbetar med offentliga inköp eller upphandling, exempelvis som chef, projektledare, beställare eller medlem i en referensgrupp. Den är också lämplig för politiker som vill få en djupare förståelse för hur inköpsprocessen fungerar inom offentlig sektor. Kursen ger en bred översikt av inköpsprocessen inom offentliga organisationer.
För dig som vill fördjupa dig ytterligare inom ämnet rekommenderar vi vår tvådagarskurs Offentlig upphandling – en grundkurs. Denna kurs ger dig en grundläggande och pedagogisk introduktion till upphandlingsprocessen.
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Upphandlingsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Programpunkter
- Vad omfattar offentliga inköp i Sverige
- Inköpsorganisationens ansvar, funktioner och roller
- Upphandlingslagarna (LOU, LUF, LUFS och LUK), de grundläggande principerna, tröskelvärden och dirktupphandlingsgräns
- Inköpsbehovet, föremålet för upphandlingen, ett enskilt köp eller ett ramavtal
- Upphandlingsprocessen
- Uteslutning och kvalificering av anbudsgivare
- Krav på föremålet för upphandlingen (objekt eller ramavtal, kontraktsvillkor)
- Olika former av ramavtal
- Tilldelningsgrunder och utvärderingsmodeller
- Att tilldela kontrakt - Avtalet och avtalstecknande
- Inköp; enskilda köp av vara, tjänst eller entreprenad
- Inköp; avrop på upphandlade ramavtal
- Leverans och leveranskontroll, enskilt köp eller ramavtal
- Vad händer om något går fel i inköpet (garantier, fel i varan, häva köpet, köp hos fel leverantör, köp av varor utanför avtalat sortiment mm)
- Jäv
Kursledare
Ann Garmland arbetar inom rättsområdena entreprenadrätt, konsulträtt och offentlig upphandling med stor erfarenhet av offentlig upphandling. Hon biträder upphandlande myndigheter och enheter i alla faser av upphandlingen; allt från framtagande av upphandlingsdokument till eventuell prövning i domstol.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Avtalet har inte annonserats och regionen ska därför betala 600 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.
13 dec 2024
Jenny Kenneberg och Viking Ringstedt, Brick Advokat, analyserar ett uppmärksammat ställningstagande och dess praktiska konsekvenser.
10 dec 2024
En utvärderingssammanfattning som en kommun upprättat av ett anbud ska lämnas ut. Det slår kammarrätten fast i denna dom.
10 dec 2024