Kurs
Avtalsrätt och statsstöd för kommunjurister
Om kursen
Kommuner och regioner ingår dagligen en rad olika avtal. Många av dem finns i ett kommersiellt sammanhang, till exempel i samband med offentlig upphandling. Andra avtal ingås som ett led i att samverka och samarbeta med andra kommuner och aktörer för att skapa nytta för kommunmedlemmarna.
Att skapa tydliga och fungerande avtal är naturligtvis av stor betydelse. Risken är annars att kommunen dras in i dyra och tidskrävande processer eller att kommunen inte får de tjänster eller varor som den faktiskt betalar för.
Kommuner och regioner har också ett uppdrag att främja närings-, kultur- och föreningslivet i den egna kommunen eller regionen. Inom ramen för det är det vanligt att på olika sätt ge stöd till företag, föreningar och andra aktörer och det måste ske i enlighet med EU:s statsstödsregler och det kommunala regelverket. Om stödgivning inte sker på rätt sätt måste kommunen återbetala stödet.
Kursen syftar till att ge praktiska kunskaper om hur du ska utforma och tolka avtal och hur det statsstödsrättsliga regelverket fungerar. Kursen kommer att behandla juridiken på ett högst praktiskt sätt – hela tiden fast förankrad i den kommunala myllan – men också sätta in den i ett större sammanhang.
För vem passar kursen?
Utbildningen är tänkt för dig som arbetar med juridik i kommunen. Vi ställer inga krav på att du avlagt någon examen, men för att få ut mesta möjliga av kursen talar mycket för att du har en del erfarenhet av detta rättsområde.
Programpunkter
- Hur påverkar kommunal- och speciallag innehållet i olika avtal?
- Vad bör man tänka på i samband med att avtal utformas?
- Om avtalet prövas i domstol, hur kommer det att tolkas?
- Vem i kommunen bestämmer om innehållet i ett avtal?
- Kan ett avtal skrivas på engelska?
- Vad är statsstöd och varför är det viktigt för kommuner?
- Hur definieras statsstöd inom EU-rätten och skiljer sig detta begrepp från kommunallagens stödbegrepp?
- När får statsstöd lämnas och vilka undantag finns utöver undantagen i de minimis-förordningen?
- Vilka konsekvenser får det om statsstöd lämnas i strid med gällande regelverk?
- Vad gäller i gränslandet mellan statsstöd och offentlig upphandling?
- Kan skiljeförfarande användas trots offentlighetsprincipen?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Patrik Kastberg jobbar som regionjurist på Region Skåne där han har ett särskilt ansvar föraktiebolags- och kommunalrätt. Han håller utbildning inom offentlig förvaltning.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
En man ville hos en kommun ta del av 41 000 000 mejl på plats i stadshuset. Kammarrätten instämmer i kommunstyrelsens bedömning att det skulle möta betydande hinder att tillhandahålla handlingarna på stället. Mannen får därför inte ta del av handlingarna.
1 okt 2024
Flertalet kammarrättsavgöranden har under sommaren 2024 prövat en journalists begäran att få ta del av handlingar i ett individärende med stöd av en fullmakt från den enskildes föräldrar. I denna analys tittar Kalle Larsson närmare på kammarrätternas resonemang.
30 sep 2024
Upptagningar i databaser omfattas av biblioteksregeln om de används på samma sätt som böcker i ett bibliotek. Det konstaterar kammarrätten och beslutar därför att en domstol inte behöver lämna ut en lagkommentar.
30 aug 2024