Kurs
Nyanställd i kommunen – juridiken du behöver
Om kursen
Som anställd hos en kommunal arbetsgivare behöver du ha kännedom om flera viktiga regelverk som styr det dagliga arbetet samt den offentliga förvaltningen för att bedriva ett rättssäkert arbete. Att inte känna till den relevanta juridiken innebär risker – både för dig själv och din arbetsgivare.
Här kommer kursen Nyanställd i kommunen in i bilden. Kursen syftar till att du ska bli trygg i din roll och kunna göra ett rättssäkert arbete. Fokus ligger på att ge dig den nödvändiga kunskapen som krävs för att navigera genom den ibland svårförståeliga förvaltningsstrukturen.
Kursen inleds med en introduktion till olika begrepp som befogenheter, reglementen och delegationer. Vi ger även en översikt av allmänna handlingar och dess betydelse för den kommunala verksamheten, följt av en översikt av sekretesslagstiftningen. GDPR och dess tillämpning inom kommunal verksamhet utgör också en viktig del av kursen, tillsammans med den lagliga ramen för offentlig upphandling och dess syfte.
Vidare diskuteras de krav det finns på dig som kommunalt anställd, vad gäller bland annat att vara tillgänglig via post, telefon och e-post, och därtill även hur en begäran om allmän handling bör hanteras.
Kursledarna kommer också att hänvisa till andra viktiga lagstiftningsområden som är särskilt relevanta för dig i det dagliga arbetet som kommunalt anställd hos en offentlig arbetsgivare. Under kursens gång väver vi hela tiden in vad som kan hända när du på ett eller annat sätt gör fel och vilket ansvar det innebär.
För vem passar kursen?
Kursen vänder sig till dig som är nyanställd tjänsteperson i kommunen. Kursen är en introduktionskurs och passar lika väl dig med juridisk utbildning som dig med annan bakgrund.
Programpunkter
- Vad är en kommun?
- Kommunala befogenheter
- Reglementen och delegation
- Principerna som styr tjänstepersonens agerande: legalitets-, objektivitets-, likabehandlings- och saklighetsprincipen
- Den goda förvaltningen – service, tillgänglighet och utgångspunkter för handläggningen
- Diskrimineringsförbuden
- Allmänna handlingar, sekretess, meddelarfrihet med mera
- Dataskyddsregler – en hänvisning
- Offentlig upphandling, inköp och avtalsrätt
- Att skilja mellan det privata och tjänsten: regeringsformen, yttrandefrihet, lojalitetsplikt
- Olovliga bisysslor
- Mutor och jäv
- Ansvar: straffrättsligt, skadeståndsrättsligt, revisionsrättsligt/kommunal revision, politiskt
- JO, JK, tillsynsmyndigheter
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Anders Vedin är jurist och arbetar med juridisk rådgivning på JP Infonet. Han håller även utbildningar för JP Utbildning. Tidigare har Anders arbetat som upphandlare, upphandlingsjurist, stadsjurist och upphandlingschef.
Kursledare
Beata Rosvall är jurist och arbetar med juridisk rådgivning inom framför allt IT-rätt och dataskydd på JP Infonet. Beata har tidigare arbetat som dataskyddsombud och nämndsekreterare, och har erfarenhet av både statlig och kommunal sektor.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
I denna analys beskriver vår expert Jan Melander hur hot och våld mot offentliganställda kan förebyggas.
31 okt 2024
En man ville hos en kommun ta del av 41 000 000 mejl på plats i stadshuset. Kammarrätten instämmer i kommunstyrelsens bedömning att det skulle möta betydande hinder att tillhandahålla handlingarna på stället. Mannen får därför inte ta del av handlingarna.
1 okt 2024
En man begärde att få ta del av uppgifter om röster i EU-valet 2024, men kammarrätten anser att uppgifterna inte utgör allmänna handlingar. Mannen har därför inte rätt att ta del av uppgifterna.
31 okt 2024