Kurs
Offentlighetsprincipen, allmänna handlingar och sekretess
Om kursen
Rätten att ta del av allmänna handlingar, det som kallas för offentlighetsprincipen, är fastslagen i grundlag. För en tjänsteperson är det av yttersta vikt att ha goda kunskaper för att kunna avgöra om en handling eller en uppgift kan lämnas ut eller inte. Speciellt då detta sker under straffansvar. I och med att en ”allmän handling” uppstår föreligger även en principiell registrerings- och arkiveringsskyldighet som måste förstås och fullgöras klanderfritt. Uppgifter kan även vara sekretessreglerade och sekretessreglerna måste då kunna tillämpas korrekt mot bakgrund av offentlighetsprincipen.
Som anställd inom statlig och kommunal verksamhet, men även inom vissa privata verksamheter, måste man kunna avgöra när en handling eller uppgift ska lämnas ut respektive när så inte får ske. Avgörandet kan ibland vara komplicerat och svårbedömt. Dessutom ska handläggningen påbörjas utan dröjsmål.
I denna kurs går vi igenom offentlighetsprincipens grundstenar med början i en grundlig genomgång av vad som är allmän handling och vilka undantag som finns. Vidare behandlas handläggningen av en begäran om utlämnande av allmän handling. Vi går även igenom sekretesslagstiftningens systematik och specifika bestämmelser utifrån aktuella verksamheters behov. Meddelarfriheten och dess förhållande till sekretesslagstiftningen berörs också.
Efter avslutad kurs förväntas du bland annat ha goda kunskaper om vad en allmän handling är och huruvida en handling eller uppgift kan lämnas ut. Du förväntas även ha goda kunskaper om hur registreringsskyldigheten samt arkiveringsskyldigheten ska fullgöras.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig främst till dig som tjänsteperson hos kommunala och statliga myndigheter och till dig som på andra sätt måste tillämpa reglerna om allmänna handlingar och sekretess. Kursen är en introduktionskurs och passar lika väl för dem med juridisk utbildning som dem med annan bakgrund.
Programpunkter
- Offentlighetsprincipen och dess syften
- Rättigheter och skyldigheter: vem berörs?
- Vad är en allmän handling?
- Handlingsbegreppet
- Förvaringsbegreppet, om sammanställningar
- Inkommande- och upprättandebegreppet
- Specialregler
- Undantagen: vilka handlingar blir inte allmänna
- Myndighetens skyldigheter när en allmän handling har blivit till
- Registrering
- Arkivering
- Utlämnande efter sekretessprövning
- Offentlighets- och sekretesslagen: struktur och metod vid sekretessprövning
- Barn och sekretess
- Exempel på några relevanta sekretessbestämmelser
- Exempel på några sekretessbrytande bestämmelser
- Meddelarfrihet
- Sanktioner
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 8 kursdeltagare
Deltagarkommentarer från tidigare kurstillfälle
-
Bra genomgång på övergripande nivå om juridiken kring allmänna handlingar.
Jonas Holmberg Kommunikationschef Borås Energi och Miljö AB
Kursledare
Sara Holmström är doktorand i offentlig rätt vid Uppsala universitet. Tidigare var hon universitetsadjunkt i konstitutionell rätt vid samma universitet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Digg och IMY har nu lanserat vägledande riktlinjer för att främja användningen av generativ AI inom offentlig förvaltning.
27 jan 2025
Kammarrätten konstaterar att beslutet inte har kommit till på ett lagligt sätt.
24 jan 2025
Förslaget syftar till att stärka skyddet mot hot och våld för förtroendevalda. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2025.
24 jan 2025