Kurs
Offentlighet och sekretess – med fokus på informationssäkerhet
Om kursen
Informationssäkerhet handlar om att rätt information ska finnas tillgänglig för rätt personer, och i rätt tid. Informationen ska inte kunna hamna i orätta händer och därmed riskera att missbrukas. Rätt kunskap är avgörande för att säkerställa att lagstiftningens krav på konfidentialitet, integritet och tillgänglighet för information är uppfyllda.
Under denna kurs får du en inblick i de sekretessbestämmelser som omfattas av säkerhetsskyddslagen, särskilt bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Du får verktyg som hjälper dig att navigera i gränsdragningen mellan de olika regelverken, såsom OSL, lagen om företagshemligheter, brottsbalken, skyddslagen och säkerhetsskyddslagen tillsammans med tillhörande förordningar och föreskrifter. Därtill lär du dig att bedöma om din verksamhet omfattas av säkerhetsskyddslagen.
Kommunal och regional verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslagen är särskilt sådan som handlar om rättsväsendet, el och kraftförsörjning, vattenförsörjning och transport. För dessa verksamheter gäller särskilda krav som måste beaktas, därtill har de en skyldighet att utreda om de faktiskt bedriver säkerhetskänslig verksamhet eller hanterar säkerhetsskyddsklassade uppgifter och därmed behöver skydda sin verksamhet enligt lag.
För vem passar kursen?
Denna kurs riktar sig till dig som arbetar med samhällsviktig information i kommunal, regional, statlig eller annan offentlig verksamhet som ansvarar för verksamhetsområden enligt lag.
Programpunkter
- I vilka verksamheter förekommer säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter?
- Hur förhåller sig säkerhetsskyddsreglerna till annan för offentlig sektor gällande regler om informationssäkerhet, exempelvis NIS och NIS2
- Vilka sekretessregler träffar de säkerhetskyddsklassificerade uppgifterna?
- Begreppsbeskrivning (vad är säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter)
- Vilka säkerhetsåtgärder behöver vidtas mot bakgrund av uppgifternas art och verksamheten?
- Hur genomförs en säkerhetsprövning i praktiken för din verksamhet?
- Gränsdragningen mellan olika säkerhetsklasser för anlitad personal
- När behöver du upprätta ett SUA-avtal?
- I vilka situationer kan verksamheten drabbas av sanktioner vid åsidosättande av säkerhetsskyddslagen och kan dessa träffa enskilda personer i verksamheten? (Kan ledningen bli personligt ansvarig?)
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Conny Larsson är advokat vid Advokatfirman Singularity Law AB och juris magister i IT-rätt. Han har cirka 25 års yrkeserfarenhet av IT-rättsliga frågor, där han bland annat varit verksjurist vid Televerket Radio.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
I denna analys beskriver vår expert Jan Melander hur hot och våld mot offentliganställda kan förebyggas.
31 okt 2024
En man ville hos en kommun ta del av 41 000 000 mejl på plats i stadshuset. Kammarrätten instämmer i kommunstyrelsens bedömning att det skulle möta betydande hinder att tillhandahålla handlingarna på stället. Mannen får därför inte ta del av handlingarna.
1 okt 2024
En man begärde att få ta del av uppgifter om röster i EU-valet 2024, men kammarrätten anser att uppgifterna inte utgör allmänna handlingar. Mannen har därför inte rätt att ta del av uppgifterna.
31 okt 2024