Kurs
Förmögenhetsbrottens grundläggande systematik – ordning och reda i en svår juridisk materia
Om kursen
Vissa förmögenhetsbrott aktualiseras många gånger varje dag i rättsväsendet. Andra är mer ovanliga. Ibland är utgången självklar, men ibland kan juridiken plötsligt kännas besvärlig, oavsett om det rör sig om stöld eller behörighetsmissbruk. Detta bottnar oftast ytterst i att förmögenhetsbrottens systematik och uppbyggnad är en svårtillgänglig materia. Dessutom kan det ibland vara komplicerat att bedöma hur civilrättsliga frågor ska hanteras vid tillämpningen av förmögenhetsbrotten.
Kursens mål är att ge dig som deltagare verktygen för att argumentera självständigt kring förmögenhetsbrotten: vad de handlar om, hur de centrala begreppen ska förstås, hur brottstyperna förhåller sig till varandra och vad som står på spel i olika gränsdragningsfrågor.
Kursen genomförs under en heldag. Genomgångar med utrymme för frågor och erfarenheter varvas med många praktiska exempel som vi diskuterar tillsammans.
Kursen riktar sig till dig som arbetar som jurist/advokat med brottmål.
Programpunkter
- Hur fungerar det egentligen med besittningstagande och butikstillgrepp?
- Vad innebär alla olika varianter av häleri och häleriförseelse?
- Vad krävs för förskingring eller olovligt förfogande över pengar, och vad är skillnaden mellan sak- och fordringsförskingring?
- Vad innebär missbruk av en förtroendeställning vid trolöshet mot huvudman?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Straffrättsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom straffrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Högsta domstolen prövar om tre, relativt lindriga, misshandelsgärningar begångna inom loppet av ett drygt år ska rubriceras som grov kvinnofridskränkning.
18 nov 2024
Vår expert Frida Velander kommenterar avgörandet ”Närståendelånet”.
21 aug 2024
Juristpaketet innehåller en rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material. Paketet är ett prisvärt och flexibelt alternativ för advokater och jurister.
17 apr 2024