Juridiska nyheter
Ett urval från våra jurister
Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.
Fler får möjlighet att delta i komvux på gymnasial nivå
Nu ändras skollagen – igen. Den 24:e november beslutade riksdagen att reglerna som berör kommunal vuxenutbildning på gymnasienivå ska ändras i skollagen. Ändringarna innebär att det blir lättare att få möjlighet att läsa på komvux på gymnasial nivå.
13 dec 2016
Samverkan för lika rättigheter och möjligheter
Samverkan innebär att arbetsgivare och fackliga organisationer ska arbeta gemensamt och föra dialog kring frågor om lika rättigheter och möjligheter.
6 dec 2016
IDOL-deltagare får rätt att strejka
Nu har Arbetsdomstolens första beslut i konflikten mellan produktionsbolaget bakom IDOL och fackförbundet kommit. Domstolen väljer att gå på fackförbundets linje och ge dem rätt att strejka fram tills det att den slutgiltiga domen fallit.
5 dec 2016
Upphandlare och leverantörer – samverka!
En vanlig missuppfattning hos såväl upphandlande myndigheter som hos leverantörer till offentlig sektor är att all form av samverkan dem emellan inför en kommande upphandling är förbjuden enligt upphandlingsregelverken.
25 nov 2016
Ensamkommande 17-åring som slagits av makens familj omhändertas
Kammarrätten slår fast att det var rätt att en 17-årig ensamkommande flicka och hennes ettåriga dotter blev omedelbart omhändertagna efter uppgifter om att flickans make och hans familj slagit och kontrollerat dem.
25 nov 2016
Inspelningar hos socialtjänsten – vad gäller?
Vad gäller för ljud- och bildinspelningar hos socialtjänsten? Har socialtjänsten en möjlighet att spela in samtal, möten och behandlingsmoment? Vår expert stadsjuristen Natalie Glotz Stade reder ut rättsläget.
23 nov 2016
Vad ska skolan göra då man misstänker att en elev använder droger?
Skolan har en skyldighet att ge eleverna kunskap om riskerna med att använda droger, men skollagen ger inte någon möjlighet för skolan att med tvång kontrollera om en elev använder droger. Vad ska skolan göra vid misstankar om drogmissbruk?
22 nov 2016
Redovisning av importmoms när samma part som tillhandahåller varorna också förmedlar varorna som kommissionär
Ett aktiebolag importerar varor från Indien. Importmoms redovisas när tulldeklarationen kommer. Bolaget har även fått separata fakturor för utförda tjänster i Indien och fråga är då hur dessa ska hanteras i skattedeklaration/bokföring.
18 nov 2016
Personlig integritet och dataskydd i tiden
För att möta det behov av integritets- och dataskydd som ökad digital användning medför röstades en ny dataskyddslagstiftning igenom under våren 2016.
16 nov 2016
Betalningsfri månad räddar barnens jul
Den 1 november trädde en ny skuldsaneringslag i kraft som ska hjälpa fler att ta sig ur skuldfällan. Bland annat så införs två betalningsfria månader, i december och juni.
3 nov 2016
22-årig dotter giftes bort under dödshot - nu döms pappan till fängelse
Pappan hotade och tvingade dottern att gifta sig med en man som han valt ut i Afghanistan. Nu döms pappan till 4 års fängelse för bland annat äktenskapstvång och olaga hot. Målet är unikt eftersom det är första gången som någon döms för äktenskapstvång i svensk domstol.
2 nov 2016
Delegationsordning – vad gäller för skolverksamheten?
Delegationsordningen är en grundsten i den kommunala organisationen. Nämnden måste kunna delegera viss beslutanderätt för att förvaltningen ska kunna ske effektivt.
28 okt 2016
ICA frias efter anmälan om kränkande reklamfilm
En reklamfilm på ICA:s YouTubekanal har anmälts för att vara kränkande mot ortodoxt kristna. Nu menar Reklamombudsmannen, RO, att den inte strider mot ICC:s regler.
25 okt 2016
MatHem och N1CE:s reklam för alkoholglass fälls
Mathems och N1CE Company LTD:s reklam för alkoholglass är utformad utan känsla för socialt ansvar. Det menar Reklamombudsmannens opinionsnämnd som nu fäller reklamen.
24 okt 2016
Nu införs betyg från årskurs 4 - på försök
Regeringspartierna och de borgerliga partierna har kommit överens om att starta en försöksverksamhet som ger skolor möjligheten att sätta betyg från årskurs 4. Försöksverksamheten ska starta den 1 april 2017 och Skolverket har satt en övre gräns på högst 100 medverkande skolor i hela landet.
24 okt 2016
Friskolor ska få göra undantag för nyanlända i urvalet av elever
Riksdagen slår nu fast att friskolor ska kunna göra undantag från sina ordinarie urvalsregler när de väljer in elever. Detta ger nyanlända barn, som varit i Sverige i mindre än två år, möjlighet att gå före i kön och snabbare påbörja sin skolgång. Den nya lagen börjar gälla den 1 november 2016.
21 okt 2016
Nu har vi väntat länge på de nya upphandlingslagarna
Våren 2014 beslutade EU om nya upphandlingsdirektiv. Direktivens tvingande bestämmelser skulle enligt EU ha trätt i kraft senast i april 2016.
20 okt 2016