Juridiska nyheter
Ett urval från våra jurister
Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.
Nu kan du får vägledning av våra jurister inom samhällsbyggnad
Är du i behov av juridisk hjälp inom plan- och bygglagsområdet? Nu utvidgar JP Infonet sin konsultverksamhet inom rättsområdet.
12 okt 2016
Jan Kleerup och JP Infonet lanserar frågeservice online inom moms- och skatterätt
Behöver du snabbt få vägledning i en fråga som rör moms och skatterätt? I samarbete med Jan Kleerup lanserar nu JP Infonet onlinerådgivning inom rättsområdet.
29 sep 2016
JP Infonet tecknar ramavtal med SKL Kommentus Inköpscentral
SKL Kommentus Inköpscentral har för första gången upphandlat ett nationellt ramavtal för juridiska tjänster för sina medlemmars räkning.
23 sep 2016
Kan man göra attefallstillbyggnader på ett bostadsrättsradhus?
Läs JP Infonets juristers svar!
19 sep 2016
Nu lanserar vi en kommentar till offentlighets- och sekretesslagen
Nu lanserar vi JP Kommentarer Offentlighets- och sekretesslagen som innehåller en systematisk genomgång av bestämmelserna.
15 sep 2016
Kan ett handelsbolag ha rätt till momsavdrag för inköp av hästtransport trots att själva fordonet registrerats på en delägare istället för bolaget?
Denna fråga är ett exempel från vår onlinerådgivning med Jan Kleerup.
15 sep 2016
Avtal om utbyte av flygpassageraruppgifter kan strida mot EU:s stadga
Under torsdagen publicerades generaladvokat Mengozzis förslag till dom i ett mål som rör giltigheten av det internationella informationsutbytesavtalet mellan Kanada och EU.
9 sep 2016
Nya regler om tilläggsbelopp lockade många
Intresset var stort när vi slog upp dörrarna till vårt frukostseminarium om de nya reglerna gällande tilläggsbelopp. JP Infonets jurister Janna och Simon berättade bland annat om skillnaderna och likheterna mellan de nya och gamla reglerna och gick igenom hur rätten till tilläggsbelopp ser ut.
9 sep 2016
Krav på medlemskap i EU
Nya länder ansluter sig till EU genom inträde. Och för att bli medlem krävs att landet uppfyller flera villkor.
7 sep 2016
Så här ser Brexit ut i praktiken
Den 23 juni 2016 folkomröstade Storbritannien om fortsatt EU-medlemskap. För första gången i EU:s historia ska ett land nu lämna unionen.
7 sep 2016
Artikelserie om nyheterna i LUF publiceras i JP Upphandlingsnet
Redan i början av 2014 antog EU tre nya upphandlingsdirektiv som kommer att styra de offentliga inköpen under en oöverskådlig framtid. Sedan dess har arbetet med att införliva dem i svensk rätt pågått och nu har vi äntligen fått en proposition.
5 sep 2016
HFD om arbetskläder inom hemtjänsten
HFD har prövat två fall som rör arbetskläder inom hemtjänsten och bedömt att Arbetsmiljöverket kan utfärda generella föreskrifter om arbetskläder med utgångspunkt i arbetsmiljölagens allmänna bestämmelser om åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.
2 sep 2016
Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar – rehabiliteringsutredning och rutiner för rehabilitering och arbetsanpassning
Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ett ansvar för att en anställd som drabbats av skada eller sjukdom får del av de anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som behövs för att den anställde ska kunna fortsätta arbeta.
2 sep 2016
Nya regler om organisatorisk och social arbetsmiljö ska motverka psykisk ohälsa
Den psykiska ohälsan ökar i arbetslivet. Detta vill Arbetsmiljöverket motverka genom att förtydliga arbetsgivarens ansvar för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i en ny föreskrift.
2 sep 2016
Skyddsombuds rättsliga ställning
Skyddsombudet har en mycket viktig roll i arbetsmiljöarbetet som de anställdas representant gentemot arbetsgivaren i arbetsmiljöfrågor.
2 sep 2016
Föreläggande att upphöra med bostadsrätter inte lagligt
En bostadsrättsförening fick ett föreläggande vid vite att sluta med att använda sina byggnader på ett otillåtet sätt. Användningen innebar att man upplät lägenheter och stugor med bostadsrätt.
1 sep 2016
Apple kan tvingas betala 123 miljarder i obetalda skatter
EU-kommissionen anser att Irland gett otillåtna skattelättnader på upp till 123 miljarder svenska kronor till företaget Apple. Pengar som EU nu anser att Irland bör kräva tillbaka som obetalda skatter.
30 aug 2016
Första halvårets domar och beslut inom skolans område
Under årets första halva har många nya domar och beslut avkunnats inom skolans område. Bland annat har domstolarna och tillsynsmyndigheterna kritiserat skolor och kommuner som inte uppdaterat sina likabehandlingsplaner eller som tillämpat för stränga disciplinära åtgärder.
30 aug 2016