Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Juridiska nyheter

Ett urval från våra jurister

Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.    

Hur laglistor kan hjälpa dig

Behovet av laglistor är sprunget ur diverse dokumentationskrav. Kraven kan finnas i lag men störst nytta av laglistor har de organisationer som önskar certifiera sin verksamhet för exempelvis miljö- eller kvalitetsledning. 

13 apr 2016

Skolplikt för barn som mot sin vilja vistas i annat land

Vad gäller när ett barn med dubbelt medborgarskap skickas till sitt gamla hemland mot sin vilja? Vad kan skolan göra när en elev inte infinner sig till terminsstart och enligt obekräftade uppgifter befinner sig i sitt gamla hemland? 

11 apr 2016

Ny lag gör det förmånligare att bli försenad i kollektivtrafiken

Den 1 april träder en ny lag om kollektivresenärers rättigheter i kraft. Lagen innehåller bestämmelser om bland annat reseinformation som transportören ska tillhandahålla resenären såväl innan som under resan samt uppdaterade och förmånligare ersättningsbestämmelser vid exempelvis förseningar.

1 apr 2016

Vad klassas som en muta i arbetslivet?

En mängd olika faktorer spelar in när bedömning av en misstänkt muta eller till och med vad som anses utgöra en muta. 

1 apr 2016

Personuppgiftskyddet i förändring. Vet du vad som gäller? - Frukostseminarium 14 april

Välkommen på ett kostnadsfritt frukostseminarium som vi håller i samarbete med advokatfirman MarLaw. Advokat Alexander Jute från advokatfirman MarLaw går igenom de mest aktuella frågorna för dig som kommer i kontakt med personuppgifts- och integritetsfrågor i ditt yrkesliv.

31 mar 2016

Stadigvarande serveringstillstånd - regler för kök och matservering

För att få servera alkohol på restauranger finns det i Sverige en mångårig tradition och krav på matservering. Kraven på restaurangernas typ av mat samt köksutrustning har flera gånger förändrats i alkhollagstiftningen. 

23 mar 2016

EU

JP Infonets expert Fredrik Sandström skriver nu även för JP EUnet

Fredrik Sandström arbetar hos Kemikalieinspektionen och är sedan tidigare expert hos JP Infonet och skriver för JP Miljönet. Fredrik kommer nu även att skriva för JP EUnet. 

23 mar 2016

Rolf Frödin ny expert till JP Serveringstillståndsnet

Rolf Frödin, som är alkoholhandläggare i Motala kommun, blir ny expert för informationstjänsten JP Serveringstillståndsnet. Rolf arbetar dagligen med frågor kring serveringstillstånd, tobak, folköl och receptfria läkemedel.

22 mar 2016

EU

Det blir konsekvensen av om en medlemsstat i EU inte implementerar ett direktiv

När EU har beslutat om en ny lag, det vill säga en förordning eller direktiv, följer ett ansvar att lagen också blir en del av medlemsstaternas lagstiftning. Detta innebär bland annat att EU-lagen ska föras in i den svenska modellen.

22 mar 2016

En kvinna med autism och anorexi får hjälp med att äta inom ramen för det femte behovet i LSS

I en ny dom ger kammarrätten en kvinna med psykiskt funktionshinder rätt till personlig assistans för hjälp med måltidsintag. Kvinnan får räkna hjälpbehovet som ett grundläggande behov i form av annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade, det så kallade femte behovet. JP Infonets expert Finn Kronsporre analyserar domen som ger en god inblick i hur den enskilde kan argumentera för sitt hjälpbehov.

21 mar 2016

Bra stämning när Advokatfirman MarLaw bjöd in till talkshow

Bra stämning blev det när Advokatfirman MarLaw inbjöd till sin årliga talkshow och mingel förra veckan. Advokat Daniel Tornberg, VD på Marlaw, redde under kvällen ut ett flertal frågeställningar inom marknadsrättsområdet.

21 mar 2016

Jurist Pam Storr ny expert till JP ITnet

Pam Storr, som är jurist med inriktning på IT-rätt, blir ny expert för JP ITnet. Hon kommer att skriva analyser till bland annat den kommande dataskyddsförordningen och aktuella rättsfall på området.

17 mar 2016

Advokat Björn Hellman ny expert på miljö- och samhällsbyggnadsområdet

Björn Hellman är ny expert, med särskilt fokus på vattenrättsliga frågor, och ska skriva för JP Miljönet, JP Samhällsbyggnadsnet och JP Fastighetsnet.

14 mar 2016

Hur ska läraren tänka vid betygssättning av nyanlända elever?

Många kommuner och fristående skolor ställs inför stora utmaningar när det gäller mottagande av och anpassning av utbildningen för olika grupper av nyanlända elever.

9 mar 2016

Får en elev filma sin lärare i klassrummet?

Den snabbt populära livesändningsappen Periscope har flyttat in klassrummet där hela världen som publik kan följa den elev som startar en sändning. 

9 mar 2016

Systembolaget och Konsumentverket bedömer etiketter och förpackningar olika

Konsumentverket har nyligen anmärkt mot utformningen av förpackningar och etiketter på flertalet alkoholvaror. Förpackningarna och etiketterna det rör sig om har dock godkänts i Systembolagets kontroller och finns ute till försäljning.

4 mar 2016

Marknadsrättsliga nyheter - frukostseminarium 11 mars

Under seminariet kommer advokat Alexander Jute från advokatfirman MarLaw att tala om de senaste nyheterna inom marknadsföring via sociala medier. Alexander kommer bland annat att gå igenom hur man får länka till annans material och när samtycke krävs för att dela material i sociala medier.

29 feb 2016

Jan Kleerup kritiserar HFD-dom om momsplikt för DJ-duo

HFD kom nyligen fram till att en DJ-duos artistframträdanden skyddas av upphovsrättslagen som utövning av konst och likställs med konserter. Sådan konstnärsutövning är inte skattepliktig och duon ska därför inte ta ut någon moms vid fakturering av arrangören när de framträder på exempelvis en musikfestival.

24 feb 2016

Är resa med allmänna kommunikationer tillsammans med ledsagare inom länsfärdtjänstområde att betrakta som färdtjänst?

En 71-årig man ansökte om riksfärdtjänst med taxi för en resa till en annan kommun, men ansökan ändrades till att gälla länsfärdtjänst eftersom resan kunde ske inom regionens länsfärdtjänstområde. 

23 feb 2016

Vikarie måste anlitats för ersättning när personlig assistent varit sjuk

Frågan om ersättning för sjuklönerelaterade merkostnader vid ordinarie assistents sjukdom har länge varit problematisk för kommuner och domstolar.

18 feb 2016

102 , 103 , 104 , 105 , 106 (denna sida) , 107 , 108 , 109 , 110 ,