Juridiska nyheter
Ett urval från våra jurister
Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.
Ny analys i JP Miljönet - Om begreppet ”vara” enligt kemikalieförordningen Reach
Det var den 10 september i år som kemikalieeuropas ögon riktades mot EU-domstolens tredje avdelning när dom meddelades i mål C-106/14. EU-domstolen har nu slagit fast hur Reach ska tillämpas avseende sammansatta varor.
13 okt 2015
HFD-beslut om närhetsprincipen
De elever som bor närmast en viss skola kan inte enbart av detta skäl ges företräde framför andra sökande i kommunen konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen i ett nytt beslut.
12 okt 2015
Hur stort utredningsansvar har domstolen i upphandlingsmål?
Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 1 oktober ett mål (nr 6331-14) avseende tillämpningen av officialprincipen i upphandlingsmål. Advokaterna Anna Ulfsdotter Forssell och Sara-Li Olovsson, Advokatfirman Delphi, kommenterar domen i en ny analys i JP Upphandlingsnet.
12 okt 2015
Är åtgärdsprogram offentliga?
Åtgärdsprogram är ett vanligt förekommande dokument i skolans värld och har en central funktion när det gäller särskilda stödinsatser för elever i förskoleklass, de obligatoriska skolformerna, fritidshemmet samt gymnasie- och gymnasiesärskolan.
12 okt 2015
Smartphones i verksamheten – seminarium från Socialchefsdagarna
Det var väldigt roligt att så många besökte Emmelie Pettersén Ugglas, vår egen socialrättsjurist, seminarie om "Smartphones i verksamheten” på Socialchefsdagarna.
9 okt 2015
Svårt att få parkeringstillstånd utfärdat för rörelsehindrade - ny analys i JP Trafiknet
JP Infonets redaktör och jurist Gustav Moleklint har i en analys skrivit om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Den tar bland annat upp svårigheter som de två behovsgrupperna möter när de ansöker om att få ett särskilt parkeringstillstånd utfärdat.
2 okt 2015
EU-domstolen om begreppet överföring av verksamhet samt en högsta domstols skyldighet att begära förhandsavgörande
I ett avgörande från 9 september konstaterar EU-domstolen att det är fråga om överlåtelse av verksamhet när det övertagande bolaget träder i det avvecklade företagets ställe genom att bland annat överta dess avtal.
30 sep 2015
Rättvisan och prediktion av farlighet
De villkorliga frigivningarna av Göran Lindberg och den så kallade hagamannen har skapat en livlig debatt. Frågan som väckts är vad vi ska göra med personer som bedöms vara farliga trots att de enligt lag ska friges.
25 sep 2015
Endast den som har ett psykiskt funktionshinder kan omfattas av femte behovet
Vår socialrättsexpert Finn Kronsporre har skrivit en analys om ett viktigt HFD-avgörande som gäller att endast den som har ett psykiskt funktionshinder kan åberopa det så kallade femte behovet för rätt till assistans.
25 sep 2015
JP Infonet Förlag AB byter namn till JP Infonet AB
Vi är numera ett informations- och kunskapsföretag med betydligt bredare verksamhet än tidigare. JP Infonet AB, som är ett av landets ledande juridiska informations- och kunskapsföretag, har numera även verksamhet inom utbildning, rådgivning, konsultation, webbkurser samt informationssamarbete med organisationer och advokatbyråer.
17 sep 2015
GMO-lagstiftning i förändring – analys i JP Infonet
På JP Infonet arbetar vi kontinuerligt med att ta fram nya analyser inom aktuella rättsområden. Nu i dagarna har våra jurister, tillika redaktörer, Fannie Finnved, Gustav Moleklint och Miriam Istner-Byman publicerat en ny analysserie om EU:s GMO-lagstiftning.
16 sep 2015
Vilken biståndsprövning blir aktuell för en person som haft ett tillfälligt uppehållstillstånd som gått ut?
I en högaktuell analys reder JP Socialnets expert Natalie Glotz Stade ut hur socialtjänsten ska handlägga biståndsansökan. En person kommer till socialkontoret och ansöker om bistånd enligt socialtjänstlagen. Personen har haft ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, och har ansökt om fortsatt uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
10 sep 2015
Analys av EU:s nya arvsförordning
Den 17 augusti trädde en nya europeisk arvsordning i kraft. Förordningen är direkt tillämplig i hela EU och påverkar svenskar bosatta utomlands. Nu analyserar JP Infonets expert Kenneth Bratthall de praktiska effekterna av den nya arvsordningen och nämner ett nordiskt undantag.
7 sep 2015
Analys av datalagringsutredningens (SOU 2015:31 – Datalagring och integritet) slutsatser
I sin senaste analys diskuterar JP Infonets expert Conny Larsson, advokat vid Gärde & Partners, datalagringsutredningens slutsatser avseende svensk nationell rätts förenlighet med Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna och Rättighetsstadgan.
7 sep 2015
EU-domstolen utvidgar begreppet ”från skatteplikt undantagna försäkringstransaktioner”
EU-domstolen har genom en dom från den 16 juli utvidgat tillämpningsområdet för från skatteplikt undantagna försäkringstransaktioner, vilket innebär att även garantier som skyddar mot risken för ekonomisk skada omfattas av begreppet.
4 sep 2015
Upphandlingsförfarandet innovationspartnerskap
Genom de nya upphandlingsdirektiven har unionslagstiftaren infört bestämmelser om så kallat innovationspartnerskap, en företeelse som bäst kan beskrivas som en ny typ av avtal med en egen typ av upphandlingsförfarande.
3 sep 2015
Nu finns JP Infornets webbuppdateringskurser även inom samhällsbyggnad
Arbetar ni med samhällsbyggnadsfrågor och vill hålla er uppdaterade på verksamhetsområdet? Med vår nya webbkurs får hela arbetsgruppen tillgång till uppdateringar om nya lagar, regler, domar och beslut.
3 sep 2015
Analys av EU-domstolens dom om behörighet att avgöra internationellt familjerättsmål
I denna nya analys studerar JP Infonets expert Kenneth Bratthall EU-domstolens resonemang kring bland annat processrättsliga frågor om domstols behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt frågor om föräldraansvar och underhållsskyldighet.
2 sep 2015
Möjlighet till assistansersättning inte skäl att neka korttidstillsyn
Att någon skulle kunna få ett behov tillgodosett genom utökad assistansersättning är inte skäl att avslå en ansökan om korttidstillsyn konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen i en färsk dom. Orsaken är regeln i 7 § LSS om att behovet faktiskt måste tillgodoses på annat sätt för att stöd ska kunna nekas.
1 sep 2015
Analys om skolans åtgärder innan en anmälan till socialnämnden görs
Vid misstanke eller kännedom om att ett barn far illa har såväl fristående som offentliga skolor en skyldighet att göra en anmälan till socialnämnden enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen. Ur JO:s praxis kan man härleda vissa principer som har kommit till uttryck. JP Infonets expert Lars Clevesköld har skrivit en analys i ämnet.
30 aug 2015