Juridiska nyheter
Ett urval från våra jurister
Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.
Personlig assistans till person som inte vill kommunicera?
JP Infonets expert Finn Kronsporre analyserar en ny kammarrättsdom som gäller rätt till personlig assistans för kommunikation.
4 jun 2015
Vad behöver förskolan och skolan tänka på gällande elever med skyddad identitet?
Det är inte ovanligt att vårdnadshavare vänder sig till förskolan och skolan för att be om att barnens och elevernas personuppgifter inte lämnas ut och att deras barn inte hamnar på fotografier som kan spridas via internet.
2 jun 2015
Har det nya rekvisitet ”särskild utsatt situation” fått genomslag i rättstillämpningen?
Den 1 juli 2013 trädde en lagändring i kraft som innebar att uttrycket ”hjälplöst tillstånd” i våldtäktsparagrafen ersattes av ”särskilt utsatt situation”. Avsikten med lagändringen var att fler fall av sexuella utnyttjanden skulle kriminaliseras som våldtäkt.
1 jun 2015
JP Infonet välkomnar Karin Sandahl som ny expert
Karin Sandahl är rådman vid Solna tingsrätt och kommer framöver att skriva analyser av aktuella rättsfall, ny lagstiftning och förarbeten på straffrättsområdet för informationstjänsten JP Brottmålsnet.
28 maj 2015
Ny lagkommentar av Anders Bengtsson, Carin Jahn och Gustaf Wall
Ny lagkommentar av Anders Bengtsson, Chefsrådman på Mark- och miljödomstolen i Växjö, Carin Jahn, kammarrättsråd vid Kammarrätten i Stockholm och Gustaf Wall, Jur. dr och universitetsadjunkt verksam vid Uppsala universitet.
22 maj 2015
Pitbullterrier – ett djurskyddsproblem?
I analysen ”Pitbullterrier som djurskyddsproblem” går JP Infonets expert Sirkku Sarenbo, universitetslektor, docent och ansvarig för påbyggnadsutbildningen i djurskydd vid Linnéuniversitetet i Kalmar, igenom anledningen till varför en pitbullterrier/american staffordshire terrier plötsligt kan visa aggressivt beteende.
21 maj 2015
Sven Boberg analyserar den nya bullerförordningen
Den 1 juni 2015 träder en ny bullerförordning i kraft, förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Den innehåller bestämmelser om riktvärden för buller utomhus för spårtrafik, vägar och flygplatser vid bostadsbyggnader.
18 maj 2015
Kan en arbetsgivare ändra arbetstagarnas villkor?
När en arbetsgivare vill förändra en arbetstagares anställningsvillkor finns det ett antal saker som är viktiga att tänka på. Arbetsgivaren kan till exempel vara skyldig att förhandla med den anställdes fackförbund.
14 maj 2015
Hur stora är egentligen skillnaderna mellan lagarna LOU och LUF?
Skillnaderna mellan reglerna för upphandling i den klassiska sektorn (LOU) och reglerna för upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) ska inte överdrivas.
13 maj 2015
EDP 2015
Den 19-29 maj ställer vi ut på EDP Consults användarkonferens i Lund. Är du på plats så kom och prata med oss för att höra mer om våra tjänster inom miljö- och fastighetsrätt. Vår säljare Ursula Dworak finns på plats för att visa tjänsterna och svara på era frågor. Välkommen!
12 maj 2015
Hans Adler har kommenterat två kammarrättsfall för JP Sjukvårdsnet
JP Sjukvårdsnets expert Hans Adler, överläkare och specialist i rättspsykiatri samt barn- och ungdomspsykiatri, har kommenterat två kammarrättsfall rörande permissioner för psykiatriska och rättspsykiatriska patienter.
12 maj 2015
Olle Lundin kommenterar lagen om vissa kommunala befogenheter
JP Infonet Förlag lanserar ytterligare en digital lagkommentar. Denna gång är det Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, som kommenterar Lagen om vissa kommunala befogenheter.
12 maj 2015
Så fungerar interkommunal ersättning
Det är vanligt förekommande att kommuner är osäkra på hur ersättningsfrågor ska hanteras när elever går i skola i en annan kommun än hemkommunen. Därför har vi bett vår expert stadsjuristen Natalie Glotz Stade att förklara detta rättsområde på ett pedagogiskt sätt.
11 maj 2015
Rättssäkerhetsbrister i ansvarsnämndens beslut
I analysen ”Rättssäkerhetsbrister i ansvarsnämndens beslut” går JP Infonets expert Anne Zedén Yverås, juridiskt sakkunnig konsult och ägare av Zedén Yverås juridik för djurens hälso- och sjukvård, igenom ett beslut från ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och visar på rättssäkerhetsbrister i beslutet samt ger konkreta förslag på hur bristerna kan åtgärdas.
8 maj 2015
JP Infonets tjänst JP Rättsfallsnet–Migration bidrar till forskning om asylärenden
En kommande doktorsavhandling visar att utgången i asylärenden i migrationsdomstolarna kan påverkas av nämndemännens politiska tillhörighet. Linna Martén, nationalekonom vid Uppsala universitet ligger bakom studien där JP Rättsfallsnet—Migration utgör en viktig källa.
7 maj 2015
Skiljer sig sekretessen åt i förskolan eller skolan?
Trots att det inte finns något lagstadgat krav på att upprätta närvarolistor i skolverksamheten väljer många förskolor och skolor att göra det som ett led i att fullgöra sin tillsynsplikt. De närvarolistor som kommunala förskolor och skolor upprättar blir allmänna handlingar enligt reglerna i tryckfrihetsförordningen, men frågan är om listorna kan skyddas av sekretess.
7 maj 2015
Kränkande att filma arg elev
Skolinspektionen beslutade nyligen att en rektor som filmat en arg elev utsatte eleven för kränkande behandling. Eleven befann sig i en upprörd och utåtagerande sinnesstämning och bad om att rektorn skulle sluta filma honom.
6 maj 2015
Möt upp oss vid FSB:s informations och utbildningsdagar den 6–8 maj i Visby
Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer bjuder in till konferens. Vi på JP Infonet Förlag ser fram emot att delta som utställare på plats i Visby. I monter 9 kommer vi visa dig våra uppskattade tjänster inom samhällsbyggnad samt vårt utbud av utbildningar.
29 apr 2015
Uppfyller datalagringsskyldigheten kraven på skydd av våra privatliv?
Genom en dom från EU-domstolen har det så kallade Datalagringsdirektivet ogiltigförklarats. Enligt domstolen innebar den datalagring som var tillåten enligt direktivet ett mycket omfattande intrång i enskildas privatliv och det konstaterades att det saknades allmänna begränsningar om vilken typ av information som fick lagras och hur länge.
20 apr 2015
HFD inte enig om allmänna handlingar
Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att en statlig personalansvarsnämnd hos en statlig myndighet är ett självständigt organ i tryckfrihetsförordningens mening.
17 apr 2015